Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, september 01, 2009

Svininfluensa
















Tillhör dom som med hull och hår köpte David Eberhards tes att vi lider av trygghetsnarkomani .
Då blir den naturliga reaktionen, när rubrikerna blir allt större, att vi överreagerar på svininfluensan. "Hysteri ".
Men , precis som Sven Britton, blir jag skärrad när unga människor utan synbara riskfaktorer stryker med.
Att jag inte förmår bli lika skärrad när hundra - eller tusentals stryker med några hundra mil bort - det är en annan fråga (?).

Sen slår det mig. Det här är väl en utmärkt praktisk övning i taoism. Träning i ett annorlunda förhållningssätt.
Det kanske blir så att vi får stänga arbetsplatsen, att vi förlorar intäkter, att någon av mina närmaste blir svårt sjuk, att jag själv går på en riktig mina. Det kan jag inte göra så mycket åt. Men jag kan själv bestämma mitt förhållningssätt. Jag kan (försöka) bestämma mig för att det är OK med OKUNSKAP och OVISSHET . Och jag kan påminna mig om den taoistiska sanningen att det är omöjligt att veta vad som kommer ut i slutändan.
Wu - wei.

Nu känns det mycket lättare :-) !

2 kommentarer:

Maggie Boström sa...

Höll på att sätta i halsen i början av detta inlägg. "Nej inte Secher i panik också!". Men tack för avslutningen i inlägget - det känns som det enda vettiga sättet att förhålla sig. Alla förhållningssätt bygger ändå på gissningar och överväganden, så jag väljer det som "kostar" minst under tiden, tills vi vet. Ja, det känns mycket lättare.

PS! Ja, David Eberhard har verkligen satt fingret på något som många av oss anat. Måste köpa 50 ex av hans bok och distribuera till behövande.

ERIC SECHER sa...

Tyckte gårdagens Debatt (SVT Play) gav en bra bild av faktaläget men också av olika förhållningssätt. Lite festligt med coola grabbarna som haft svininfluensan och som fick sista ordet.
Ja, Eberhards budskap kan man gott försöka sprida. Vi bjöd in honom som föreläsare förra året. Uppskattat. (Han pratar bättre än han skriver...)