Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, september 22, 2009

Q från Peru















På kvällspromenaden möter jag en liten kvinna med barnvagn och två fulla kassar. Vagnen, som snart kommer att rasa ihop, är lastad över bredden med kläder. Hon har precis blivit stoppad av sjukhusets ordningsvakt som ber henne visa legitimation.

Kvinnan,Q, som kommer från Peru, berättar att hon bott 17(?) år i Sverige. Hon jobbar som personlig assistent och extraknäcker på ålderdomshem. I sexton (?) år har hon samlat kläder och möbler som hon skickar till fattiga i hemlandet.
Q hyr en stor container, som står uppställd i en förort. som hon fyller upp med kläder under sommar och höst. I november-december går containern med båt från Stockholms frihamn - till Peru. Själv åker hon över i mars-april. Tillsammans med en lastbilschaufför åker hon sen runt på den peruanska landsbygden och delar ut vad hon hittat på soporna i Stockholm.
Tidigare hade hon hjälp av sin 22 årige son men han har inte längre tid. Förr om åren kunde det bli både tre och fyra turer per år, sammanlagt har hon skickat ett femtital containrar.

Jag hjälper henne med vagnen och kassarna ner till bussen som skall ta henne till Aspudden.

På väg hem undrar jag förstås om jag, min vana trogen, bara blivit lurad. Vill inte tro det.
Nästa cykeltur får bli till Förorten. På spaning efter Qs container.

Inga kommentarer: