Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, november 11, 2009

Visiting Professor


Läste i somras en artikel om det missvisande att stirra sig blind på BMI. Fetma är bara farlig om det sitter på fel ställe. Och det är t.o.m så att är man tilltagen över midjan så skyddar ett högt BMI !
Författare var bl.a professor emeritus Calle Bengtsson från Göteborg. Som följt ett tusental kvinnor och deras hälsa sedan 1968.
Idag gästades vi av denne charmige professor, som sannerligen höll tungan rätt i mun.
Han kunde leverera ytterligare hett stoff från sitt digra material. T.e.x att förhöjt kolesterol inte påverkar kvinnors hälsa, vilket däremot förhöjda s.k triglycerider gör. Men mot förhöjt kolesterol finns det dyra läkemedel att erbjuda, mot triglyceridförhöjning gäller bara bättre kost och motion. Bengtsson menade att läkemedelsföretagen alltför mycket sätter agendan.
Allra intressantast var kanske uppgiften att vikten hos kvinnor under den här perioden endast ökat med några kilon. Samtidigt som de blivit tre centimeter längre. Det kan man inte kalla fetmaepidemi, var professorns slutsats. Kanske handlar det mer om våra attityder och föreställningen att alla skall se ut som mannekänger ?

Det blev full pott för Calle Bengtsson. Någon ersättning för resa, uppehälle och föredrag ville han rakt inte ha.
Finns det fortfarande sådana människor ?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en blogg med mycket intressant läsning!
/J

ERIC SECHER sa...

Tack !