Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, oktober 25, 2009

International day of climate action


Det var International Day of Climate Action. Massor av aktiviteter och evenemang världen över. Bilden är från Indien.
Vid ingången till Kulturhuset fanns ett gäng glada (mest engelska) aktivister, varav en trampade på en uppställd cykel som drev en generator, som laddade batteriet till musikanläggningen.
Missade Klimataktions introduktion kl 12 av Nödstopp. Fick istället höra en inspirerande man från Brasilien som talade fritt (utan powerpoint) om framgångsrika försök att värna regnskogen.
Klockan 13 grupperade sig människor på Sergels torg, och på en mängd andra platser, till siffran 350. Som står för 350 ppm, parts per million. Den halt av C02 som är en övre gräns för att undvika "runaway climate changes". 350 är f.ö en gräsrotsrörelse som spritt sig över världen, startades av fyra människor i USA för några år sedan.
Klockan 14 bjöd Tällberg Foundation m.fl in till Klimatspel. Ett interaktivt program som simulerar förhandlingarna i Köpenhamn.
Vi delade in oss i tre grupper. En liten grupp (20%) välmående länder , som fick sitta vid ett fint bord med frukt och godis. En stor grupp (50%) utvecklingsländer med hög tillväxt , som Kina, Indien, Ryssland, Brasilien. Vi fick stolar utan bord. Övriga utvecklingsländer (30 %) fick sitta längst bak på golvet.
Uppgiften var att lägga bud på hur mycket CO2-utsläppen skulle minska, med angivande av början och slut samt lägga bud på minskning av skogsavverkning och höjning av ny odling.
Programmet räknar ut vad buden får för konsekvenser på CO2 nivån (350 är målet) och förväntad temperaturhöjning år 2100.
Varje grupp hade hjälp av en skådespelare som kunde lägga fram våra argument på ett övertygande sätt.
I den inledande förhandlingsrundan hamnade vi på nästan 800 ppm och en temperaturhöjning på nästan femgrader. Katastrof alltså.
En av medlemmarna i vår grupp av tillväxtländer lanserade iden att i-länderna skall ge fattiga länder garantipris för levererad förnybar energi. Kort sagt det FN-förslag som nyligen presenterades. Vår medlem blev inbjuden att sitta med i i-landsgruppen. Det här skapade ett nytt förhandlingsläge. I sista rundan kom vi ner till drygt 400 ppm och en temperaturstegring på 2,6 grader. Fortfarande skrämmande. Och då hade vi ändå lagt bud som var långt radikalare än vad våra politiker mäktar med.

Hörde nyligen att bland män över 60 anser ca 35 procent att klimathotet är överdrivet.
Dom hade säkert haft glädje av att sitta med i förhandlingarna igår.

1 kommentar:

Pessimistfrälst sa...

Jag är 67 år och har i FEMTIO år varit övertygad om att människor handlar först och frågar sig sedan: "Hur kunde det gå så här illa?" Sedan forskar några.
Medan många, inte ställer många frågor, men i stället, tjänar många pengar!