Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, november 07, 2010

STEG 3. Och 4.


Så har STEG 3 tagit klivet ut på allvar, i dagens Göteborgs Posten. (BS)
Hoppas, om inte till Gud så i all fall till de irrationella makter som styr vem och vad som får medialt gemomslag, att STEG 3 nu tar klivet ut ur tankesmedjan och in i rampljuset.
Men ingen skulle bli förvånand om den här nyheten blir en liten krusning jämfört med t.ex kungens leverne. Kungen som förresten, enligt Stellan Tengroth i Tillväxt till döds, gav en intervju för Briit-Marie Matsson i GP för några år sedan. Han ville inte uttala sig i dagspoltiska frågor, men om tillväxten hade en klar uppfattning. Om nolltillväxt sa han: det fungerer helt enkelt inte.
Tengroth fortsätter :
Egentligen finns det ingen anledning att höja på ögonbrynen över att kungen har denna åsikt. Hade han sagt det motsatta, att " ekonomisk tillväxt är en omöjlig " , hade nog både jag och många med mig satt kaffet i halsen.
Om "genombrottet " inte kommer idag så fortsätter förstås enträget arbete. Men inte i tankesmedjan, utan "på gator och torg", och varför inte i den TV-soffa Birger Schlaug sitter så bekvämt i. Skulle gärna se att Nina Björk också fick plats i soffan, knivskarpa krönikor i DN räcker inte.

Sen till den kära frågan om det individuella ansvaret.
Al Gore lever inte som han lär. Själv sörjer jag en missad "drömlägenhet ". Det duger inte ?? Allra helst inte om man vill gå ett steg längre -
STEG 4.

En passande söndagspredikant - Tim Jackson.
Och missa inte "tillväxtkritik for dummies" som någon  kallade den: Tillväxt till döds - av Stellan Tengroth. Hans återgivning av Fångarnas dilemma, som är en så bra förklaring till varför vi sitter fast i tillväxttänkandet, är den mest didaktiska jag läst. Återkommer med citat.

Inga kommentarer: