Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, november 29, 2010

Riskapital


Hörde igår, på ABF (!), en redogörelse för kommersilaliseringen av sjukvården. Göran Dahlgren, gästprofessor i i folkhäslo-och sjukvårdsforskning vid Univeristy of Liverpool, och Kent Werne, jounalist och författare. Arrangör; Nätverket för Gemensam Välfärd.
Egentligen inget nytt. Bara så förvånande, upprörande, skrämmande att det pågår, trots att det inte gynnar någon annan än de riskkapitalister som hovar in miljardvinster, av våra skattepengar. Och det är, som Dahlgren betonade, irreversibelt (oåterkalleligt) - sålt är sålt.
Att det är en oerhört lockande marknad förstod jag bättre igår, den är nämligen i jämförelse med andra marknader så mycket mindre konjunkturkänslig.
Blev också uppmärksammad på att inte någonstans i världen har man ett så obefintligt regelverk för privat hantering av offentliga medel som i Sverige.
Veckans affärer lär ha gjort en granskning 2008 av riskkapitalet i vården. Riskapitalsägarna nolltaxerar, eftersom de genomgående skattar på Jersey, eller likande skatteparadis. Fint !
Hur är det möjligt att vi precis haft ett val, utan att den här frågan kom upp ?

Kan varmt rekommendera alla som bryr sig om välfärd , att gå in på Wernes hemsida - för att till fullo förstå vad som pågår.
Carema et al, på samma sorgliga tema.

För att ha någon heder i behåll är det "tur" att jag jobbar på ett privat non-profit sjukhus.

Inga kommentarer: