Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, juli 05, 2010

Kärlek och förnuft (8)

Etiken kommer före ontologin ( läran om varandet ).
Det är inte etiken som behöver rättfärdiga sig i varatermer, det är tvärtom: bevisbördan ligger på varat, det är varat som måste visa att det överensstämmer med etiken. Man kan inte härleda "bör" från "är".

Att veta att vi skall leva på befallning, men inte veta vad befallningen befaller oss att göra betyder att vi är dömda att leva till livslång ovisshet. Men det är just detta som " att vara moralisk " innebär: visshet skapar oansvarighet och absolut visshet är detsamma som absolut oansvarighet....Befallningen skulle inte vara uppmaning till till mänsklighet, fantasi och insikt - utan till lydnad.
Budskapet är förnekandet av det uttalade eller underförstådda antagandet i allt, eller nästan allt, etiskt tänkande till dags dato: att etikens sak far illa under ovisshetens villkor och drar vinning av den tillförsikt som erbjuds genom lagens otvetydiga bokstav, så att detta " att vara moralisk " i sista hand blir detsamma som att följa den etiska koden. Mot den vanliga föreställningen att moralen går i lagens fotspår står uppfattningen at moralen är en utmaning, en fråga om ansvar för den Andres svaghet, snarare än ansvar inför en överlägsen makt.

Inga kommentarer: