Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, juli 05, 2010

Kärlek och förnuft (10)

Förnuftet erbjuder sig att hjälpa dem som söker skydd mot ansvar. Den hjälpen kommer genom befrielse från etiska bekymmer. Vissa val, särskilt de mest nervslitande och smärtsamma, frånkänns moralisk betydelse. De som gör valen får försäkringar om att deras samvetskval varken gör till eller från: det man gör måste mätas, bedömas eller fördömas efter andra kriterier.
Ett av de oftast hörda argumenten för att montera ner välfärdsstaten är att " vi har inte råd med den ". Det finns alltför många människor som är utsatta. Vi skulle gärna hjälpa dem alla, men det går inte utan att vi delar med oss av vår rikedom, utan högre skatter och det vore skadligt och dåraktigt eftersom det skulle sända felaktiga signaler och avskräcka människor från att tjäna pengar och ännu mer pengar, och följden skulle bli en depression utan möjlighet till en konsumtionsstyrd återhämtning och vi kommer alla att få det sämre. Så om man verkligen bryr sig ska man inte vara oförståndigt generös. Det kan vara sorgligt att inte kunna följa sitt hjärta, men kärleken behöver förnuftet för att bli räddad från sin dårskap. Detta kan vara ett cirkelresonemang, men ett välkommet resonemang. Inte nog med att det befriar en från dåligt samvete, det framställer dessutom vägran att dela med sig som en i sista hand moralisk handling.

3 kommentarer:

RL sa...

Eftersom ett skymningstillstånd, har drabbat Jorden och att det är Kapten Konkurs som sedan länge styrt vår planet, så är det inte så svårt att förstå, att den integration som har förevarit, har varit på galenskapens villkor.

Med Kärlek och förnuft (11)
Helt kört är det inte än.
Till exempel så finns, Carl Schlyter. De tre SCHena och en SECHer. Hopp trots allt.

Själv heter jag
Roland Lidén

ERIC SECHER sa...

Tack.
Nog bär vi oss lite korkat åt på den blå planeten, och det finns säkert risk att det går i konkurs. Men det är knappast någon som vill, så någon djävulsk Kapten Konkurs blir svår att identifiera. Egensinniga, giriga, naiva, aningslösa - men inte konkursälskande.
Det finns hopp.

RL sa...

Den diskussionen är livsviktig att föra, nu är jag lite onykter, så det får anstå en tid.
Antag att vår planet behöver ett Klotförstånd, under vilkets vingar, kulturer på jordens långsiktigt hållbara villkor kan uppstå.

För att Klotförstånd ska uppstå så måste Jordens rebeller organisera sig och proklamera att i grevens tid så har Jorden återfått förståndet. Inträdesbiljetten till denna osannolika förening är bara att man kastar sitt gamla förstånd på soptippen.

UNDER BIOSFÄRENS PARAPLYMEDVETANDE,
så skapar vi framtidens kulturer, med hjälp av sång, musik och dans.

Omgivningen anser att jag inte är riktigt klok, och det tar jag som en komplimang.
Det betyget kommer bara att bli allt sämre, med åren eftersom, jag kommer att bete mig allt mer oregerligt, med stigande ålder och i skydd av detta faktum!