Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, augusti 02, 2009

Äldre hanne på cykel.


















När man man minst anar det vaknar djuret i en.

Huddingevägen, lång fin nerförsbacke mot Ågestakorset. Plötsligt ser jag en cyklist femton meter fram som tar fart från Statoil-macken upp på cykelbanan. Han har uppenbarligen inte sett mig.
Inget annat än reflexer duger. Istället för att väja ut i körbanan trycker jag med full kraft i fram- och bakbroms. Cykeln vinglar inte utan gör ett spikrakt bromsspår och stannar några decimeter framför den halvliggande cyklisten. Jag har fortfarande min Pinarello i perfekt balans och kan sitta kvar med fötterna i klipsen.
Den liggande är i femtonårsåldern, har mörka glasögon, han säger inget. Jag har mörka glasögon, jag säger inget. Våra mörka blickar möts en kort sekund. Så infinner sig (varifrån?) en känsla av att vara den äldre hannen som har satt en yngre inkräktare på plats.
Cykeln i balans, fötterna fortfarande på tramporna, inte ett ord, vi är överens. Jag rullar vidare.

Barnsligt ? Vet inte. Taoistiskt ? Tveksamt.

(Lästips: Tomas Ljungberg "Människan, kulturen och evolutionen". Om en ursprunglig ordning...)

6 kommentarer:

Vägen imorgon sa...

Om Du känner Dig som en Alfahane som upptäcker apans kraft i din kropp, när du fick stopp i ett lopp, och en en insikt i din knopp, så är den inte barnslig.
Men att verkligen göra TAO till vägen idag kräver mycket. Det TAO som finns i böcker är inte det verliga TAO och ej det TAO som världen behöver, och ej det TAO som världen når. Det TAO som gäller idag är medflyteriets och att övervinna detta är förbundet med vissa svårigheter och där ska naturligtvis det gamla TAO ingå som ett underhuvud på Totempålen under TAO, det nya huvudet.

Roland Lidén

Dummer sa...

Se dig väldigt noga för, för försöker du allt för öppet att rädda världen så kommer folket att ta kål på dig. Vårt leverne i dag grundar sig på ledningens och de leddas okunskap om hur man lever på Jordens fundamentala villkor. Att du kan hålla cykeln på rätt kurs i en knepig situation är ju bra, men att palla för att ta sina insikter på fullt ansvar det pallar du inte för. Tao mig där bak.
Jag förstår inte varför människor inte förstår att det är tillåtet att skapa byar tillsammans med dom andra djuren och naturen, på Jordens långsiktigt hållbara villkor.

Roland Lidén

ERIC SECHER sa...

" Att ta sina insikter på fullt ansvar " ??? Menar du på fullt allvar ??
Leva som man lär - kan de va nåt ?
Det skulle tex betyda att Al Gore åker rutschkana neråt på rankingen..

RL sa...

Ångrar kommentaren om TAO!
Under Keynes barnbarn har sagt en del. Skulle inte Sanne kunna pigga upp BS och, sakta farten och dämpa oljudet från MCn. Gore gör ändå nytta.

Hälsar

Rolan

Jordförbättraren sa...

Hej Eric
" Att ta sina insikter på fullt ansvar ??? Menar du på fullt allvar ??
Leva som man lär - kan de va nåt ?"

Dina frågor har förföljt mig länge.
Bara att de ställs ger lite hopp, tack för Sanne! Att fullt ut ta ansvar för sina insikter är övermänskligt och ohälsosamt. Updraget bli snarare att tillsammans med andra "konstiga människor" skapa ett samhällsklimat
och ett värdsklimat där en långsiktigt hållbar värld står högst på dagordningen och hela världen utbldning inriktas på detta. Den nödvändiga praktiken blir då att använda sina kunskaper
till att skapa den långsiktigt hållbara värld, som i sig innrymmer många olika kulturer som gör världen långsiktigt hållbar.
Detta i motsats till den monokultur som nu hotar Jordens fortlevnad!

Kunde inte låta bli.
Dagens enkla anspråkslösa funderingar.

Roland

OP sa...

We must share ouer world and shape it together.(Miljökonferansen 1972)
(Hela talet finns på STÄLL OM)

Olof Palme