Fick återigen tips om ett, minst sagt, spännande föredrag på UR-Samtiden (Kunskapskanalen).
Jonas Åberg berättar om det genombrott som håller på att ske inom vetenskapsteorin. Nämligen erkännandet att man med siffror, mätningar, sofistikerade formler och kraftfulla datorprogram aldrig kan nå " hela vägen fram ". Det kommer alltid att finnas ytterligare faktorer, som vi inte känner till. Som bara kan uppfattas med känsla och intuition. Att ha den uppfattningen är inte längre något man behöver skämmas över, inte ens i sällskap med naturvetare.(!)
Han inleder med att fråga publiken vilka som har "gröna fingrar", fyra räcker upp handen, och kommer sedan över på intuitiva färdigheter inom vården, som ofta underskattas.
Från början kallades det här forskningsfältet för "kaos", numera benämns det, mindre uppgivet, för "komplexitet". Ett ämne som är representerat på samtliga franska universitet, och något enstaka i USA.
Som tur är får han avslutningsvis frågan från publiken: går det att lära sig ? Ja. Ju mer erfarenhet, ju mer träning, desto duktigare blir man, det handlar om färdighetskunskap. Och den lika viktiga frågan: mätbar kunskap är väl också viktig ? Ja. Det är bättre att ha koll på 20 parametrar än 7. Men totalt kanske det är tusentals inblandade.
Det stora omedvetna
Magkänslans anatomi
För den som försökt lansera begreppet "känslobaserad kirurgi" kändes Åbergs föreläsning som en riktig happening. Tack för tipset.
1 kommentar:
tack för tipset, kära hustru, kunde du skrivit!
Skicka en kommentar