Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, januari 24, 2011

Indignez - vous


Har läst färdigt Barbara Ehrenreichs uppgörelse med positivt tänkande. (Gilla läget.) Var lite orolig att hon skulle få mig att helt överge "Landet runt". Men det lyckades hon inte med.
Hon har förstås rätt i att "positivt tänkande", allra helst i amerikansk tappning, har fått karaktären av religiositet, där iakttagelser av hur världen faktiskt ser ut förnekas. Hennes bästa exempel  på huvudet i sanden är finanskraschen.
Men " Landet runt runt" är något annat. Där förnekas inte orättvisor eller lögner, men man pekar på "det goda exemplet ". Allra bäst blir det väl om man iakttar, analyserar, och sen agerar. Som Johan Ehrenberg. Varje vecka kommer han med nya, käcka solpanel-vindsnurre-förslag på vad vi alla kan göra för att få en hållbarare värld.
Men visst, ibland handlar det om att framförallt bjuda motstånd och uppröras. Bodil Malmsten refererar, motvilligt, en fransk storsäljare (DN). Den nittiotre år gamle motståndsmannen och diplomaten Stephane Hessel har författat en liten skrift om motståndets estetik, kallad "Indignez-vous" (Bli upprörd).
Jo, det är väl sant, om vi vill kallas demokratier, att man inte skall inte låta sig luras. Men fortfarande gäller: visa på alternativen.
Glädjekorn.

1 kommentar:

RL sa...

Men fortfarande gäller:

"Visa på alternativen."

. . . . . . . . .

Du är besvärlig Du.