Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, april 08, 2010

De första fotstegens moder






















Bläddrar i antologin om Elin Wägner.
Eva Moberg har skrivit en fint avsnitt som sätter fingret på Wägners filosofi.

Det handlar inte om att krossa något eller utplåna något. Det handlar om att omfördela tyngdpunkter och vända på statusstegen. Det är inte i första hand män och kvinnor som skall byta plats utan värden och prioriteringar. I dagens läge (2008) är en sådan polväxling lika fjärran som behovet av den är akut. Jämställdheten har bara ytligt påverkat värdesystemet.
Kruxet är att mansrollen är uppbyggd som försvar - murar , vapen, makt, stöddighet, tigande, oberördhet - mot just det som måste utvecklas: prestigelöshet, självkännedom, empati, kringsyn, ömsesidighet, och sårbarhet (utan vilken ingen känslomässig utveckling kan äga rum). Män kan inte bejaka dessa sidor hos sig själva så länge de ser ner på dem. De män som tagit upp kampen mot denna "manlighet" ser jag som den främsta - för att inte säga den enda - hoppingivande faktorn för närvarande.
Att bli man är en träning i konsten att inte känna, det är en slutsats som manliga mansforskare har dragit av sina studier. Men den behöver preciseras ... att inte känna de "kvinnliga" känslorna - medkänsla, rädsla, sorg, ömhet o.s.v. Det är dem man ständigt avser när män och mansvärlden antas stå för förnuftet och kvinnor för känslor.
Det här är en djupt rotad felsyn. Kvinnors roll och och uppgifter har i högsta grad krävt användning av fönuft: planering, organisation, förutseende, uträkning, bedömning av risker, kalkylering av tillgångar och brister, observationer av örters verkningar o.s.v Männens roll och uppgifter har i högsta grad gynnat utvecklingen av av mycket starka känslor: gänglojalitet, äregirighet, hämndlystnad, svartsjuka, prestigejakt, aggressivitet och dyrkan av ledare.
Det är det starka känslorna kring våldet som bär upp och driver större delen av den manliga publikens underhållningskonsumtion. Ändå fortsätter många att se det manliga som rationellt och det kvinnliga som känslosamt.

Närmare en sammanfattning av ett taoistiskt förhållningssätt är svårt att komma.

TAO 28
Det kvinnliga
Kvinnlighet
Feminizing and humanizing
F and H again

Inga kommentarer: