Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, mars 17, 2010

Jämlikhetsanden - igen


Ibland förstår man redan efter första sidan att " det här är bra". Den känslan infinner sig med Jämlikhetsanden. Om det beror på stilen, tonen, språket, Göran Rosenbergs recension eller bara vetskapen att den bygger på 25 års grundliga studier vet jag inte.
" En fantastisk bok vars slutsatser kan få djupgående konsekvenser" som det står på omslaget.
Det kanske inte är helt kört att komma ur den marknadsliberala hegomin vi idag befinner oss i, där begrepp som tillväxt, personlig utveckling och marknadsrationalitet har invaderat hela vårt sätt att föreställa oss världen .
Jag skall läsa den långsamt, och med eftertanke. För att bli bättre på att strida för det som egentligen är självklart. Eller som Göran Rosenberg avslutade:
När var och en anses ha sig själv att tacka/skylla för sin status i samhället, och den enes orättvisa därmed blir den andres rättvisa, förlorar ojämlikheten sina spärrar och begreppet rättvisa sin mening.
Det behövs knappast några tabeller för att bevisa att ett sådant samhälle är sämre för alla, rika som fattiga, inte heller för att övertyga oss om att jämlikhet och social rättvisa fortfarande är ideal värda att kämpa för.

Det handlar kort sagt om ett kollektivt dilemma... (KD)

Inga kommentarer: