Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, oktober 31, 2011

Goda tolkar


Har blivit kritiserad för att jag ställde mig frågande till Birger Schlaugs intervju av professor Christer Gunnarsson (som skrivit boken Hållbarhetsmyten, varför ekonomisk tillväxt inte är problemet)

Har nu både lyssnat och sett programmet. Intervjun är intressant på många sätt. Kanske framförallt därför att den erbjuder ett alternativt sätt att diskutera, och t.o.m debattera. Hur oense man än är så kan man bemöda sig, helt enkelt bestämma sig för, att ha en glad uppsyn och en trevlig ton. Vilket inte skall förväxlas med att man kommit överens om att undvika känsliga frågor. Programmet syftar till, som BS påpekar, att författare ska få chansen att ge en bild av sin bok. Här handlar det om en debattbok, så av naturliga skäl blir då också "samtalet" mer eller mindre en debatt. Om debatter framöver förs i den här tonen, med ett så uttalat intresse från båda sidor att förstå den andre, så vore det närmast något av ett paradigm-skifte.

Vi, inklusive jag själv, är vana vid att diskussioner handlar om att försöka "vinna", eller rentav "sätta dit den andre". Kommentarerna på BS är alla på det temat. När Gunnarsson svävar på målet, och använder ord som "väl", "kanske", "faktiskt", då innebär det att han "förlorat" debatten. Det har han också, enligt gängse norm.

Man kan spekulera i hur folk i allmännhet, dvs alla de som inte dagligen läser återkommande kritik av tillväxtsamhället, reagerar på intervjun av Gunnarsson. Jag tror han går hem. Jag tror han gör sig till tolk, inte för "business as usual" eller "vi har inget val", utan för en utbredd undran om klimathotet verkligen är så allvarligt som forskarna säger. Kanske gör han sig till tolk för en sund skepsis mot auktoriteter och experter. Kanske gör han sig till tolk för det som brukar kallas STEG 2:
STEG 1: Det finns inga gränser för materiell tillväxt
STEG 2: Det finns gränser för materiell tillväxt, men vi löser det med med nya tekniska uppfinningar.
STEG 3: Det finns gränser för materiell tillväxt, och vi måste lära oss leva inom dom.
(STEG 4.Det finns gränser för materiell tillväxt, som vi måste lära oss leva inom.)
Men det finns inga gränser för mognad.

Av Gunnarsson har jag lärt mig att goda tolkar har en glad uppsyn, och en vänlig inställning till sina meningsmotståndare.



söndag, oktober 30, 2011

Hanne Kjöller - hur står det till ?


Hanne K fortsätter i dagens DN att ondgöra sig över hur illa det fungerar med sjukskrivningen. Hela läkarkåren sågas ( kjöllerhalas ..) jäms med fotknölarna, då det visat sig att många sjukintyg är ofullständigt ifyllda. Det är en underhållande läsning, kommentarerna på nätet likaså. Som den här:
Jag studerar själv till läkare och vill påpeka att Hanne missar en viktigt detalj. Läkare är helt enkelt lite bättre människor än icke-läkare. Eftersom de besitter en gudabenådad kunskap om livets innersta hemligheter lyder de inte under samma byråkratiska konventioner som vanliga dödliga. De är för upptagna med att rädda liv för att lyssna på tjafs från Försäkringskassan.


Lite längre fram i samma tidning skriver Ola Larsmo om hur man bäst bemöter terrorism och terrorister: Det enda  möjliga svaret på handlingar av det slag Adulwahab  och Behring Breivik utsatt våra samhällen för är just detta att vi alla, i varje ögonblick, vid kaffebordet, på arbetet, i busskön, eller på tidningssidorna och i talarstolarna ständigt ställer de verkliga, existerande människorna vi ser omkring oss framför varje bild av det Rena Landet. Som aldrig existerar. Det kan te.x innebära att förhålla dig till de verkliga muslimer du har runt omkring dig och inte till " islam som hot". 
Jag tillbringar mina dagar med att titthålsoperera folk för övervikt (ett område som Hanne också är väl insatt i..) Mina sjukintyg är alltid fullständigt ifyllda, och i 99 fall av hundra med samma uppgifter om hinder och sjukskrivningslängd. Ändå kommer de med jämna mellanrum tillbaks med önskemål om, för mig, obefogade kompletteringar. Läkare är "verkliga, existerande" människor, det är försäkringstjänstemän och Hanne K också. Det gäller att förhålla sig till varandra. Nästa gång det kommer en sådan förfrågan från FK skall jag lyfta luren, och höra vad som ligger bakom, eller kanske bara höra "hur står det till"?


Hanne: Lycka till med Vaslopps - träningen !

Idol 2011 forts


I förrgår kväll åkte hon ur Idoltävlingen, Linni Barrensjö. Ingen världsnyhet kanske, men ändå intressant.
Hon fick respass, tror jag, för att hon började ställa sig in, började ställa in sig, började snegla på Idolvinsten, slutade vara den där kaxiga tjejen från Rimbo som fullständigt struntade i vad Alexander Bard tyckte. Amanda F, Amanda P och Moa fortsatte att se oberörda ut. ( Dvs fortsatte att ha Amanda Jensens attityd.) Det var det, mer än sången, som belönades ?
 Önsketänkande ?

torsdag, oktober 27, 2011

Homo Economicus


Lyssnar på kvällens avsnitt av ""En bok en författare". Här intervjuas ekonomiproffessorn Christer Gunnarsson, som skrivit boken Hållbarhetsmyten - varför ekonomisk tillväxt inte är problemet. Det blir ett gemytligt samtal, där tillväxt, konsumtionshets och kortsiktig rovdrift på naturen framstår som ganska harmlösa företeelser. Märkligt, mycket märkligt, med tanke på att intervjuaren heter Birger Schlaug.

Apropå de 60 miljarderna; funderar ofta över om inte förespråkare för alternativa synsätt till evig konsumtionshets måste lära sig av Schlingmann och reklamvärlden. Att vädja till både känsla och förnuft. Det bästa exemplet som jag känner till är Economics of Happiness. Ingen lämnas oberörd av den här 3 minuter långa vidoesnutten. Ett annat exempel är GREEN, filmen om apan som förlorar sitt livsrum i regnskogen.

Christer Gunnarsson är proffessor i ekonomi. Men Homo Economicus är ett påhitt av nutida Homo Sapiens. Vi är i grunden biologiska varelser, med biologiska och (kanske framförallt) sociala behov. Inte ekonomiska.
Om inget annat står till buds, använd modern marknadsföringsteknik för att uppenbara det (!).

2011


Jag vet med förnuftet att 60 miljarder årligen läggs på reklam. Igår fick jag en känsla för galenskapen, det gör alltid större intryck.
Utanför Konsum står en jättelik turnébussliknande skapelse. Inne i affären cirkulerar ett tjugotal filmmänniskor med kameror, strålkastare och reflexskärmar. Personalen är upphetsad, och verkar förvänta sig att vi som handlar inte skall störa reklammakarna. Jag letar förtvivlat på kryddhyllan, utan glasögon, men blir snart varse att jag är i vägen. - Vi gör reklamfilm här. - OK…

En liten, liten känsla för vad som är viktigt, 2011.

På riktigt


Skickar en kommentar till Laszlo på Fria Tidningen, och länkar till ZERO. Och får till svar;  jag följer inga bloggar, hinner, orkar inte med sånt. 
Jag studsar till, och känner mig lite ertappad.

Kollar in en annan bloggares blogglista, och ser att efter mitt inlägg står Bob Hanssons senaste skapelse, som är två timmar äldre än min. Ganska ointressant, om det inte vore för att rakt framför mig, i fönstret på Café String, sitter bloggare Bob Hansson, och knackar på sin dator.  Ska jag skriva en kommentar till Hansson och berätta att jag sitter och iakttar honom ? Att gå fram och hälsa "på riktigt" känns påträngande, han kanske blir störd i sitt skrivande (på bloggen) ?

Det finns många människor som brottas med "för lite". Vi är några (egentligen en liten minoritet) som lider av "för mycket".
Brist på möjligheter, men överflöd på "riktigt" liv ? Och Tvärtom ?
Lazlos hälsning är nog en bra tankeställare.

Nu går Hansson ut och röker, på riktigt.

Vad är en rättvis lön ?





Klargörande 

Mycket vill ha mer 1 - 4

Paus


Lagar punktering, sorterar skivosamlingen, rensar avloppet i badrummet och skruvar upp musiken.
Tar paus från djupsinniga texter.
Känns bra.

"Människan är ett emotionsdrivet djur som fått förnuftet som en tve-eggad bonus. Förnuftet sitter ytterst som en liten mössa. Den lilla mössan har fått storhetsvansinne ."  
Åsa Nilsonne

onsdag, oktober 26, 2011

Playing for change


A dream you  dream alone is only a dream
A dream you dream together is a reality
John Lennon








66 låtar (U-tube) med musiker från hela världen. På några klipp spelar de samtidigt (?), inte från en plats, utan var och en från sin plats.
Underbart.

Det är handlingen som räknas.



Av när och kär har jag fått Fredrik Reinfeldts installationsstal på partistämman. Ett tal om att lyssna, om nyfikenhet, gemenskap och allmännytta. Om att sätta människan främst. Noterar att ordet "individ" inte längre finns med. Moderaterna vill inte (längre) kopplas ihop med "individualism", egensinne eller den starkes rätt ?
Om detta är det den sanna bilden av moderaterna, då behövs inga fler partier.

Birger Schlaug fångade upp Reinfeldts oro för konsumtionshets. Och fick, tillsammans med Maria Ludvigsson (SvD) spekulera i radion hur denna oro skulle tolkas. Ledarskribenten verkade inte så begeistrad, " konsumtionskritik är en existentiell och filosofisk fråga, som inte hör hemma i politiken ".
Så långt räcker det moderata lyssnandet ?

Jag blir inte klok. Eller också är jag redan klok ? Vill inte bedöma främlingar efter hudfärg eller religion, eller vad som står i deras koran. Och jag vill inte bedöma moderater efter vad Fredrik Reinfeldt säger på partistämman. Det är handlingen som räknas.


För den som är road av att studera Per Schlingmanns marknadsföringskonst kan det vara spännande att notera hur ofta moderater framöver kommer att använda de "nya" nyckelorden "lyssnande", "nyfikenhet" och "gemenskap".

För att bygga nytt måste man först riva

Hammarby Sjöstad 2011



            ( Fredrik Reinfeldt skulle nog hellre sagt:  Att bygga nytt kan man göra, utan att riva. )

tisdag, oktober 25, 2011

Intuition (2) - Thinking fast and slow


Fristående kolumnisten David Brooks ( NY Times) / DN slår ett slag för Daniel Kahnemans kommande (intellektuella) memoarer: " Thinking, fast and slow".
Artikeln krokar i föregående inlägg om Intuition (41 kommentarer), som tyvärr inte löste upp några knutar. Skam den som ger sig …

Axplock ur krönikan:

Boken sammnfattar på ett suveränt sätt Kahnemanns forskning och den väldiga våg av studier som den har utlöst.
Före Kahneman och (Amos) Tversky utgick de som funderade över sociala problem och mänskligt beteende ifrån att vi för det mesta handlar rationellt.
De klarlade att människor lotsar sig fram i världen efter omedvetna föreställningar och tumregeler, på gott och ont.


Golfentusiaster puttar säkrare från alla avstånd när de puttar för par än för birdie, därför att rädslan för boogie är starkare än deras önskan för  birdie.
I Israel blir omkring 35 % av de fångar som frigivningsnämnden möter villkorligt frigivna utom när förhören hålls efter att ledamöterna ätit. I de fallen blir 65 % frigivna.
Butikskunder köper många fler soppburkar om man sätter en skylt ovanpå hyllan med texten " Högst 12 per kund".


Vi tänker i dubbla spår. Vi har två sinsemellan förbundna tankesystem i huvudet. Det ena är långsamt, det överväger och arbetar grundligt ( vi resonerar medvetet ). Det andra är snabbt, associerande, automatiskt och smidigt ( vi känner omedvetet igen mönster). Nu pågår en komplex debatt om de båda systemens starka och svaga sidor. Man kan förenkla och säga att det handlar om att undersöka fakta och att följa sin intuition.


Vi deltar i ett spel vi inte förstår. Vårt tänkande sker till största delen under medvetandets tröskel.
Vår fria vilja är begränsad. Vi har mycket mindre kontroll över oss själva än vi har trott.


Denna forskning gav oss en ny syn på den mänskliga naturen och en ny debatt. Kahnemans och Tverskys forskning blev en vändpunkt i vårt sätt att betrakta oss själva.


Kahneman slår ett slag för för samarbete i motvind - när man studerar något ska man göra det med människor som inte har samma uppfattning som man själv. Tversky lade fram en klok maxim: Låt oss ta det som marken ger. Gapa inte över för mycket. Rätta munnen efter matsäcken.


Många människor utforskar den inre vildmarken. Kahneman och Tversky har gett oss karta och kompass.

På samma tema: Magkänslans anatomi.
Avslutningsvis: En skön sågning av David Brooks :-)

måndag, oktober 24, 2011

Gladare


För den som inte enbart vill vältra sig i gnäll och dystra profetior, utan att för den skull bli naiv eller likgiltig, är det på tiden att jag rekommenderar Onkel Olofs funderingar. Fyndigt, varmt och insiktsfullt, på en trygg taoistisk grund. Man blir lite gladare, och får hjälp att hålla distansen.
Bild: VÄGEN

Glass - Steagall


Mannen som föreläste på Occupy Stockholm hette inte "Anders", utan Ulf Sandmark, blir jag varse efter genomläsning av dagens nyheter från Brunkebergstorg.

Sandmark (EAP) återger en debatt i riksdagen mellan Jonas Sjöstedt och finansmarknadsminister Peter Norman, som avhandlar möjligheterna att införa "Glass-Steagall ". Hörde uttrycket första gången på " torget ", och förstod inte så mycket. HÄR bringas lite klarhet. (Längst ner på sidan finns en länk, med bl.a en kort förklarande video).

Kortfattat handlar det om den avgörande uppgiften att separera "investment banking" från "commercial banking", att separera investering i fysisk välfärd från finansiell spekulation. USA införde en sådan lag 1933 (Glass-Steagall-act) efter den stora depressionen, andra länder följde efter, och detta har utgjort hörnstenen (?) i välfärdsbyggandet fram till avregleringen av bank och finansväsendet på 80 och 90 talet. 1997/98 upphävdes Glass-Steagall-act i USA.

Känns skönt om den diffusa känslan av att " något inte står rätt till " förbyts mot insikter och konkreta alternativ !
Johan Ehrenberg har stångat sin panna blodig med samma budskap i årtionden, men jag har aldrig hört honom nämna det fina namnet; Glass-Steagall

Frihet och fruktan



Som Realist brukar framhålla, det är viktigt med begreppen. I ilska, förtvivlan, eller bara okunskap, blandar man lätt ihop begreppen. Som t.ex markandsekonomi och kapitalism.

I dagens Expressen finns ett utdrag ur Frihet och fruktan. Tankar om liberalism, en nyutkommen essäsamling av Isobel Hadley-Kamptz. Grovt handlar avsnittet om ekonomins tre skikt.

Det första är den lilla världen, där ekonomiska relationer inte är kommersiella, utan emotionella.
Det andra skiktet är marknad i dess ursprungliga mening, där människor möts för att göra affärer, där det råder full frihet, full konkurrens, och full öppenhet.
Det tredje skiktet är marknad där köpare och säljare inte längre har kontakt. Där minskar, eller försvinner, frihet, konkurrens och öppenhet. Man kan tala om en "antimarknad".
Spännande.


Lyssnar också på Kultur-Expressen, web, där författaren diskuterar med bl.a Göran Rosenberg. Och slås av, att få är de som kan uttrycka sig lika väl i sändning som i skrift .. läser hellre vidare i boken, för att reda ut begreppen.


Kapitalism då ? Kikar i Wikipedia, och blir möjligen lite klokare:
Kapitalism särskiljas från marknadsekonomi, där termen kapitalism betecknar den sociala relationen i ägandeskapet medan marknadsekonomi handlar om hur resursallokering och prisbildning sker i ekonomin. Vanligen förekommer dessa begrepp parallellt med varandra även om andra kombinationer av ägandeformer och ekonomiska system finns (exempelvis marknadssocialism och kapitalistisk planekonomi).

BILDER. Konventionell marknad i Lalibella, Etiopien 2011.

söndag, oktober 23, 2011

Kluven (2)


Möjligen förlorar Willy en del av sitt uttryck, när kalufsen hamnar under baskern ?
Hur många förlorar sitt uttryck, när de bedöms av Försäkringskassan ?
Hur många förlorar sitt uttryck, när de uppenbarar sig i TV ?
Hur många har inte förlorat sitt uttryck ?

Virkat


Blir lika glad varje gång stadens statyer får något virkat på sig.
Willy Brandt ( i Björkhagen) har fått både halsduk, basker och blomma.
Vilket säkert känns skönt i snålblåsten.

Brunkebergarna





Gjorde ett kort besök på Brunkebergstorg, och Occupy Stockholm.

Tim och de andra hade gjort ett fantastiskt jobb med mötes - och mattältet. Tim är  byggare och artist från New York, för tillfället går han en ett-årig kurs i socialt arbete i Järna. " So this is real good practise ". För honom är nog ockupationen mer ett kulturellt än ett politiskt projekt.

Klockan tretton anlände Anders, en prydlig äldre nationalekonom med brun bandyportfölj och handskrivet manus, som på ett förtjänstfullt sätt redogjorde för skuldekonomins kännetecken. Han hade också  idéer om hur man kommer ur dilemmat, som jag inte riktigt förstod ( pga bristande swengelska-kunskaper ).

Det finns flera skäl att fortsätta " hänga med " med brunkebergarna, som har rimliga förväntningar på vad man kan åstadkomma i ett blygt oktoberstockholm. Säkerhetschefen på Swedbank, som ligger närmast granne med lägret, fick kalla handen från polisen. - De är väldigt skötsamma, och kommer att få vara kvar, blev beskedet. (SvD - Näringsliv !). Det har tydligen hänt en del sedan Göteborgskravallerna.

torsdag, oktober 20, 2011

Döda som döda ?


Den kurdiske irakiern på Seven - Eleven visar bilden i mobilen på den dödade Khadaffi för kunden framför. Han tror och hoppas att den skall avskräcka andra envåldshärskare.
På väg hem, med en liter mellanmjölk och Bregott, slår det mig att bilden av den avrättade Khadaffi väcker andra känslor än bilden av Obama och Clinton som följer avrättningen av Usama bin ladin, framför en TV-skärm i USA. Begripligt hämndbegär, lika goda kålsupare, samma avsaknad av rättegång. Och ändå …. förstår inte riktigt känslan, inte den heller … Den som personligen drabbats har större rätt, att göra orätt ?

Kluven

Slussen, där en ung cyklist omkom nyligen. Hon blev kluven, jag känner mig kluven. Den tragiska olyckan blir en vacker installation.

That´s the difference


I går kväll packade jag rycksäcken med tält och sovsäck, och sällade mig till ockupanterna på Brunkbergstorg. Det gällde att få upp presenningar mellan träden för att ha en torr mötes - och matplats. Det var vimsigt och väldigt trevligt, Tim från NY City var självskriven ledare. När jag kröp "till kojs"i tältet hade väl inte så mycket hänt, men i morse såg det ut som ett riktigt proffsjobb. Bra jobbat.

Men kan det här jämföras med protesterna i andra delar av världen ?



Vad krävs det för att en spontan proteströrelse på gatan skall få fart, väcka debatt och göra skillnad ?

1. Anständigt väder.
2. Tillräckligt många missnöjda medborgare.
3. Tillräckligt många modiga medborgare - som vågar protestera, och/eller vågar debattera.
4. Tillräckligt många skakade och/eller modiga politiker - som inser att en förändring är nödvändig.

I bl.a arabvärlden, Spanien, Grekland och New York uppfylls tre, eller t.o.m fyra förutsättningar . Det kan man nog inte säga om Sverige, och Stockholm. Vi har det för bra, är för blyga, tror på staten, och vädret är för dåligt. Men det är samma SYSTEM, överallt.

What´s the difference ? (2)

Nya funderingar från Russel, NY och OWS (Occupy Wall. Street).

onsdag, oktober 19, 2011

Nattarbetare

Fortsätter envist att trivas i mörker. Då koncentrerar man sig bättre, på en sak i taget. Det gäller även jourarbete på sjukhuset.
Vi borde bli bättre på att göra en sak i taget ?



                   Folkungagatan får ny asfalt, natten mellan tisdag - onsdag.

Medkänsla



Beklagligt, eller bara mänskligt ?

Rättegången mot journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye, anklagade för terror och olaga intrång, har inletts i Addis Abeba. Först när jag ser den korta intervjun med Martins mamma Karin infinner sig engagemanget ordentligt. Det känns bra, men också skamligt.
Ingenting, ingenting över huvud taget, är starkare än viljan att ställa upp på sina barn, ingenting känns mer meningsfullt. Tänk om den urkraften, medkänslan, kunde tas i bruk även i andra sammanhang.

tisdag, oktober 18, 2011

Dumpster - diving ...


Skrev visst om dumpster - diving redan maj 2009.
Igår var Gröna Partiets grundare ute på en framgångsrik räd, som inbringade bl.a 44 kilo ren choklad.
Får man vara med i gänget ?

Den givmilde tänker ett steg längre ? Av 44 kilo man man dela med sig 40 ? Eller är dumpster-divers längst ner på näringskedjan ?
Fria Tidningen skrev.

söndag, oktober 16, 2011

Frågesport

-             Hur låg är omloppstiden runt solen för Merkurius ?
-          88 dagar.
-            Rätt.

-           Hur många månar har Saturnus ?
-           60, tror jag.
-         Helt riktigt.

-         Hur många dvärgplaneter brukar man ange ?
-         5, om man räknar in Pluto.
-           Du är ju en riktig baddare på solsystemet.

-         Och hur många s.k småplaneter, kan du det också ?
-         Jag gissar på 3
-           Du gissar helt rätt min vän !


Och hur många jordklot finns det tror du ?
-         Det borde vara 2, möjligen 3.
-         Jag godkänner det svaret också. Full pott ! Grattis !!

Occupy Stockholm

Initiativtagaren med slogan.

Pressansvarige Mats talar direkt i radion

Många hemmagjorda plakat.

Inte bara slogans …

Två unga grabbar från Skellefteå ( som kanske vill vara anonyma ? ), som åkt ner till Stockholm för att vara med på Occupy Stockholm. I natt skall dom sova på Sergels torg, " och vi åker inte hem förrän det hänt nåt ". (!)

1 % gynnas av systemet, resten missgynnas.

Fördjupning finns här.

lördag, oktober 15, 2011

The problem explained

          Hälsningar från Russel, N.Y

Occupy Wall Street




Egentligen på samma tema som de trotsiga ungdomarna i Idol ...
Har bara sett det i ögonvrån, men så sakteliga förstår jag att det är något märkvärdigt och löftesrikt som pågår sedan den 17 september i New York . Occupy Wall Street / OWS - ett generalangrepp i praktisk handling mot ett vansinnigt system. Även min  kompis Russel från etiopiencyklingen har flyttat ut på gatan.


Den arabiska våren har blivit den amerikanska hösten. Nu är det Sveriges tur.

Occupy Stockholm 


Sergels Torg idag klockan 12.



Nu är klockan 10.30 och Percy Barnevik är i Nyhetsmorgon, och ger praktisk handling ett tydligt ansikte. Och han sjunger sin återkommande lovsång till kvinnligt ansvarstagande. PB är en vacker symbios mellan kraft som kommer underifrån och kraft som kommer av godhet som pekar med hela handen. Han inspirerar, och har nog en tillgång i sin otålighet. Jag är ingen perfektionist, jag gör ungefär rätt. För många år sedan hade jag en kamrer i Bergslagen, han gjorde exakt fel.
Boken han precis skrivit heter, förstås, " Jag vill förändra världen ".