Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, oktober 30, 2011

Hanne Kjöller - hur står det till ?


Hanne K fortsätter i dagens DN att ondgöra sig över hur illa det fungerar med sjukskrivningen. Hela läkarkåren sågas ( kjöllerhalas ..) jäms med fotknölarna, då det visat sig att många sjukintyg är ofullständigt ifyllda. Det är en underhållande läsning, kommentarerna på nätet likaså. Som den här:
Jag studerar själv till läkare och vill påpeka att Hanne missar en viktigt detalj. Läkare är helt enkelt lite bättre människor än icke-läkare. Eftersom de besitter en gudabenådad kunskap om livets innersta hemligheter lyder de inte under samma byråkratiska konventioner som vanliga dödliga. De är för upptagna med att rädda liv för att lyssna på tjafs från Försäkringskassan.


Lite längre fram i samma tidning skriver Ola Larsmo om hur man bäst bemöter terrorism och terrorister: Det enda  möjliga svaret på handlingar av det slag Adulwahab  och Behring Breivik utsatt våra samhällen för är just detta att vi alla, i varje ögonblick, vid kaffebordet, på arbetet, i busskön, eller på tidningssidorna och i talarstolarna ständigt ställer de verkliga, existerande människorna vi ser omkring oss framför varje bild av det Rena Landet. Som aldrig existerar. Det kan te.x innebära att förhålla dig till de verkliga muslimer du har runt omkring dig och inte till " islam som hot". 
Jag tillbringar mina dagar med att titthålsoperera folk för övervikt (ett område som Hanne också är väl insatt i..) Mina sjukintyg är alltid fullständigt ifyllda, och i 99 fall av hundra med samma uppgifter om hinder och sjukskrivningslängd. Ändå kommer de med jämna mellanrum tillbaks med önskemål om, för mig, obefogade kompletteringar. Läkare är "verkliga, existerande" människor, det är försäkringstjänstemän och Hanne K också. Det gäller att förhålla sig till varandra. Nästa gång det kommer en sådan förfrågan från FK skall jag lyfta luren, och höra vad som ligger bakom, eller kanske bara höra "hur står det till"?


Hanne: Lycka till med Vaslopps - träningen !

5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

När korrektheten av ett papper är viktigare än förtroendet, då är vi illa ute.
Inte undra på att vården kostar pengar om vi ska tjafsa om i vilken ruta kryssen ska stå…

Onkel Olof sa...

Får mig att tänka på mitt blogginlägg:

http://onkelolof.blogspot.com/2011/04/en-varld-i-taoistiskt-forfall.html

ERIC SECHER sa...

Olof,
Med hennes påhopp kommer själva problemet i skymundan. Nämligen att det är svårt för vem som helst att avgöra behovet av sjukskrivning. Vare sig man låter patienten, läkaren eller FK bestämma så blir det trubbigt. En lyhörd, medkännande läkare med integritet har nog ändå störst förutsättningar. F.n har FK inte den tilliten till läkarkåren. Det har nog blivit lite prestige..

Väldigt glad att du påminner om TAO. Jag behöver påminnas !
http://ericsecher.blogspot.com/2009/11/tao-38.html;
För den etiopiska pojken på bilden var det en självklarhet att ta hand om sina småsyskon. Mycket närmare dygd än vår detaljstyrning.

Realist sa...

Mycket bra Onkel Olof.

Jag kopierade det du hänvisar till:

I taoismens stora bok "Tao Te Ching" kan man läsa följande:


"När Tao går förlorad kommer dygden
När dygden går förlorad kommer välviljan
När välviljan går förlorad kommer rättvisan
När rättvisan går förlorad kommer levnadsreglerna"

Detta betyder ungefär att när vi inte naturligt beter oss som folk så måste vi sätta upp regler för hur vi annars ska klara oss. En människa som förstår att vara sig själv och tillåter andra, och allting annat, att vara det samma så behöver vi inga regler och förordningar. I sig själv är en lag, förordning eller förbud bara monument över mänskliga misslyckanden.

Med andra ord är världen väldigt långt från Tao och därmed i förfall. Men när man trodde vi andligt intellektuellt inte kunde sjunka mer så kom följande tillägg:


När levnadsreglerna går förlorade kom handlingsplanen
och då är det riktigt bedrövligt...

Tänk på det när ni skriver handlingsplaner nästa gång. Då har ni inte bara förlorat Tao, utan även Te och antagligen er själva med...



Oj vad jag skrattar. För det är både humor & så sant.

/ Realist

Den försynte sa...

Realist

Jag kan inte tolka dig på annat sätt,
än att Du anser det, på "alla sätt" är kört.

Finns det ingen spricka i galenskapen?

Att vi till exempel kan skapa en Högtid som på Jorden kan kallas Klotförståndets Födelse och Galenskapens död, tillika många kulturers födelse under Klotförståndets Vingar!!!

Detta kanske inte kan göras i en blink, men en folkhögskola som omfattar hela världen och som ser lokala kulturer som en omistlig del i de HELA!
Och som också bidrager till att,
NYA KULTURER FÖRVERKLIGAS,

är inte en sådan skola av nöden tvungen att skapas, så att så pass mycket helhetssyn inympas i människorna att vår hemplanet överlever!!!

Var finns dessa människor, ja inte är det dom smartaste. (fyrkantigt)
Men kloka människor finns det gott om, som gärna vill se en bra framtid för sin barn på en hälsosam Jord!

Jag hoppas att ni som känner att detta töntiga inlägg, behöver förbättras, hjälper till!!!


Anspråkslöse Roland