Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, augusti 18, 2011

Undergivenhet



Monarki som företeelse går verkligen inte att försvara, det är helt förkastligt. När Birger Schlaug tar upp frågan brukar fokus ligga på den ofrihet det innebär för monarken. En annan sida är att vi med monarki stadfäster undergivenhet. Att låta sig styras. En fostran, inte bara av den stackars tronarvingen, utan också av oss. En uppmaning att inte tänka själv, utan acceptera sakernas tillstånd. Som t.ex att leva i ett land som lägger 60 miljarder på reklam - själva sinnebilden av att jag-accepterar-att-låta-mig-luras. I förlängningen omöjliggör det allt tänkande "utanför boxen", om t.ex miljö och livskvalité. Men möjliggör för all världens eliter att jobba ostört. Snacka om varumärke för en världsordning !

En sorglig bild av hur illa det står till, är att jag som tycker så här, ändå blir sittande framför TV:n när tronarvingen gifter sig. Och t.o.m fäller en tår.
.
Undergivenhet. Borde det kallas underkastelse ?
Än mer av den varan finns här.

21 kommentarer:

z999 sa...

Det var ett jädra vettigt inlägg, likom även det innan om "nio till fem".

Inom nazismen finns den så kallade fuhrer-principen (som är helt accepterad av de nazister jag känner till i Sverige). Det är deras ersättning för demokratin och betyder att den mest lämpade tillsätts som ledare och inte kan avsättas i val. Om dom ser det som underkastelse? Tjaa, folket förväntas underkasta sig fuhrern men han å sin sida ska vara underkastad deras storslagna ideologi och ideal.

Fällde du verkligen en tår när Victoria gifte sig? När jag läser sånt ser jag det som en varning att jag börjar bli förhärdad på ett negativt sätt eftersom jag var så långt från en tår som man kan komma.

ERIC SECHER sa...

z999
Ditt förhållande till fuhrer-principen ?

Följde du diskusionen med Realist nyligen , angående det goda ledarskapet ?
http://schlaug.blogspot.com/2011/08/vad-ar-det-egentligen-att-vara-mansklig.html

Fällde en tår, inte för monarkin, utan för kärleken … det såg äkta ut.

Onkel Olof sa...

Men nog kan man fälla en tår för kungahuset...

ERIC SECHER sa...

Av sorg eller glädje ? Du är lurig som vanligt ...

z999 sa...

@Eric:
"z999
Ditt förhållande till fuhrer-principen ?"

Jag är demokrat och alltså existerar inte fuhrerprincipen som något positivt i mitt liv.

"Följde du diskusionen med Realist nyligen , angående det goda ledarskapet ?
http://schlaug.blogspot.com/2011/08/vad-ar-det-egentligen-att-vara-mansklig.html"

Nej, den har jag inte följt. Jag kanske får tid att kolla in den.

"Fällde en tår, inte för monarkin, utan för kärleken … det såg äkta ut."

Det var så jag tolkade det. Alltså att det kunde ha varit ett annat bröllop som hade gett samma reaktion från dig. Jag hoppas att du är tacksam för att du har såna känslor och inte tar dom för givet.

ERIC SECHER sa...

Realist invändningar mot demokrati är intressanta.

Är tacksam för "såna känslor". Och tar dom faktiskt för givet. Som något djupt mänskligt; att känna igen, och uppskatta kärlek. Kanske är det där någonstans mina funderingar kring det här med främmande människor, och invandring, tar sin början. Att vi oberoende av bakgrund, kultur, normer, religion har sådana gemensamma grundläggande behov. Ta fasta på det vi har gemensamt, istället för det som skiljer.
Det verkar inte så lätt, men har vi ens försökt ? På riktigt.

Åter? sa...

Sista chansen sa, en som är på bättre humör än häromdagen.

Återvunnet från Lunkens blogg.

Lidén är mitt namn.
Roland Lidén.
I begynnelsen var äventyrslusten.
I begynnelsen var också vägen som kan vara hög och vis och ensam och nedbrytande. När motvinden får 55 miljarder per år så är det inte framåt du går, när du stretar på som Majestäten och tror att du är i täten och upptäcker att banan är snittslad i motsatt spår mot vad du går. Frågan blir då, har jag som pensionär, när arbetsgivarens grepp har lossnat, så mycket förstånd och kraft kvar att jag kan skapa en grupp som i samlad trupp kan ta oss, med gemensamma krafter, över det gupp som vår civilsituation har skapat i Jordens, för övrigt harmoniska utveckling, och tillsammans skapa en väg.

TAO?

RL sa...

Undergivenhet. Borde det kallas underkastelse ?

Människans underkastelse under makten och kommersialismen och inte under visdom och klotförstånd är farligt, för både människor, djur och natur.

Klimat och luft och vatten ligger också illa till.

Vad som gör mig mest sorgsen och förbannad är till exempel Myrdalarnas dotterson som hävdar att vetenskapen måste underordnas kommersialismen!

Jag blir räddare för mörkret än jag någonsin varit tidigare!

Onkel Olof sa...

Roland:
Vägen ligger där redan. Jag hänger gärna med...

z999 sa...

@Eric:
"Är tacksam för "såna känslor". Och tar dom faktiskt för givet. Som något djupt mänskligt; att känna igen, och uppskatta kärlek."

Jag menade att du skulle vara tacksam för att just du har såna känslor att du kan röras till tårar när du ser vad du uppfattar som äkta kärlek.

Jag ser inte det som något självklart utan något som man aktivt måste utveckla för att bevara. Men, men, vi är olika.

"Kanske är det där någonstans mina funderingar kring det här med främmande människor, och invandring, tar sin början."

Nä, det tror jag faktiskt inte. Baserat på hur du ser på meningsmotståndare och att du är väldigt oförstående för de som får ta den största smällen av massinvandringen. Brinner du för en fortsatt invandring som vi har nu så är det dock inget fel.

Jag undrar faktiskt över alla antirasisters enorma behov av att framställa sig själva som goda istället för att låta andra människor få avgöra om de faktiskt är det? Hur kan följande ens vara möjligt om antirasismen och posivitet till invandring är lika med godhet och tolerans och alla andra epitet som ni sätter på era åsikter?
http://thereseborg.wordpress.com/2011/08/20/nattligt-besok/

"Att vi oberoende av bakgrund, kultur, normer, religion har sådana gemensamma grundläggande behov. Ta fasta på det vi har gemensamt, istället för det som skiljer."

På kolonialismens tid så hade man ett liknande synsätt. Man satte vit europe som måttstock och försökte förstå "svartingarna" i Afrika genom sig själv och struntade helt i skillnader som dom ansåg som livsviktiga men som inte är högt skattade i europeisk kultur.

Jag rekommenderar att se Michael Palins rundresa i världen där han besöker naturfolk på deras villkor utan att försöka läsa in "vita" beteenden och synsätt.

"Det verkar inte så lätt, men har vi ens försökt ? På riktigt."

Vi har ju FN där muslimska diktaturer samsas med västerländska demokratier. Det är väl oljan som gör det möjligt och västvärldens enorma vilja till diplomati när det gäller pengar som är avgörande.

ERIC SECHER sa...

z999
Känner inte igen mig i din beskrivning.

Lika lite som SD skall behöva stå till svars för Anders B, så vill jag stå till svars för våldsverkare i E-tuna.

Är det något jag inte tror så är det att jag skulle vara godare än andra. Tvärtom. Risken att man har ett överlägset ovan-ifrån-perspektiv är överhängande när man, som jag, av slump, tillfällighet och tur har glidit på en räkmacka genom livet. Min utgångspunkt är Chomskys; all form av maktutövning skall ifrågasättas.

Att förutsättningslöst försökal förstå andra människors livsvärld trodde jag var själva essensen med den här bloggen. Och raka motsatsen till att tro att man representerar "de goda".
Kan inte förstå hur du kan mena att mitt förhållningssätt påminner om kolonialtidens vulgära ovan-ifrån-perspektiv.

Mitt tilltagande intresse för invandrarfrågan började med att Robsten ondgjorde sig över min naiva förtjusning i att stå på Medborgarplatsen tillsammans med invandrade svenskar. Jag gör mitt bästa för att förstå den här frågan. Har kommit en liten bit på väg, men har långt kvar.

Tar fasta på det som Robsten yttrade rätt nyligen, att de flesta frågor är mer komplexa än man vill tro.

" Baserat på hur du ser på meningsmotståndare .." - vad syftar du på ?
Min inställning till meningsmotståndare att är att av dom har jag möjlighet att lära mig. Och de innebär att jag tvingas att ifrågasätta föreställningar som kanske kommit av "födsel och ohejdad vana". I slutändan kanske det innebär att jag blir stärkt i min ursprungliga uppfattning. Men det låter jag vara osagt, i den här frågan ….

Roland sa...

Onkel Olof:
Tack för ditt stöd.
Kan du något precisera
vad du gärna hänger med på...?

"Anonym" sa...

Eric
När jag försöker att vara med i ungdomssvängen
så sussar du redan i sängen.

ERIC SECHER sa...

Roland.

Finns nog en risk att orädde Olof inte ser din fråga.

Min gissning:
Du har gått vilse på en väg inne i skogen, och hittar inte ut.
Jag har också gått vilse, men tycker mig höra ljud från vägen.
Olof promenerar redan tryggt på landsvägen, obekymrad om mörkret i skogen.

Onekligen lite störande (:-) att vi är så olika …

Se:
http://onkelolof.blogspot.com/2011/08/i-djupet-av-en-tanke.html

Roland Lidén sa...

Eric.
Bara lite störande är det,
Tänker på saken (:-)
Min oro har, "något" förenklat med vårt omedvetna sätt att överkonsumera Jorden, på ett sådant sätt att Ursprungliga Klotanpassade
Kulturer går under.

Aktuellt nu i Arktis i den Antropogena Uppvärmningens Tidevarv.

Vi kanske inte är så olika som du tror!?

/ Rationalist

ERIC SECHER sa...

Nej, det tror inte jag heller. I alla fall inte i bedömningen, möjligen kynnet … det där med halvfulla glas. Man vill ju inte ge upp …

Att, som du och Realist brukar vara inne på, att demokrati är en illusion är nog det som gör mig mest deppig. För jag har på känn att ni har rätt. Det där Klotförståndet känns så fruktansvärt avlägset.
Hämtar tröst i Chomsky. Realist vill inte tala om makt, men det tror jag inte man kommer undan, som världen ser ut. Om man nu inte redan har gett upp.
Det finns så otroligt mycket vanliga vettiga människor med rimliga anspråk på livet. Men man måste våga, många måste våga, bryta mönstret.

Oj, vilken lång predikan det blev :-)

Katalysatorn sa...

Nu finns bränsle, för att tända både
Realist och Onkel Olof och Eric !!!

ERIC SECHER sa...

Osäkert om de ser ….

Dynape sa...

En nyckel i klippan kommer här!

"Det finns så otroligt mycket vanliga vettiga människor med rimliga anspråk på livet."

Att låsa upp dessa människor så att de återanpassar sig till Jorden,
innebär att ge dem en tro på en gemenskap, där de är delaktiga i ett kulturskapande som gör framtiden möjlig!

Klotförstånd är en insikt av något som är på väg in i världen, men, som det ännu finns för lite av!

Roland sa...

Innan orden blir till så måste de hävdas. Det kan ta sin tid.

Det tog sin tid innan världen förstod att den var galen.

Klotförstånd var nu på tapeten.

Men vi som hade överlevt tack vare vår galenskap och nu förmedlar en konflikt till varje hjärta,

ska vi skapa en rimligare värld för våra barn, eller ska vi konsumera sönder framtiden!

Klotförstånd, otänkbart sa...

Det behövs ett samhälle för att uppfostra ett barn.

/ Kulturist