Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, augusti 05, 2011

Kontrollbehov


Föräldrarnas brasilianskfödda hemsamarit från Rio har 22 syskon, alla med samma mamma.
Tänk om alla 22 gifter sig och får barn. Plötsligt  består den närmaste familjen av hundratals. Ofattbart för en nordbo, som vant sig vid att ha kontroll, och bara ha några få att ta hänsyn till. Vilken social träning !

Det slår mig - handlar  skepsis emot invandring om kontrollbehov ? Det som är främmande och annorlunda är ju svårare att kontrollera.
Kontrollbehov vill man förstås inte kalla det, vem vill tillstå det ? Bättre att framhålla komplikationerna som uppstår i spåren av ”massinvandringen”.

Men så börjar jag undra om vi inte lite till mans, inte bara invandrarna, är "komplikationer", svåra att kontrollera. Det krävs enorma insatser av propagande och reklam för att få frihetsälskande människor att lydigt jobba, handla, sova, jobba, handla, ( i bästa fall ) sova .
Om jag går till min egen lilla bubbla, sjukvården, så är det slående att människor drabbade av sjukdom numera hellre betraktas som trasiga maskiner i behov av lagning. Den som inte kan/vill följa ”vårdprogrammet” brukar kallas för ”lite speciell”. Ett utttryck som inte förekom för tjugo år sedan,  nu hörs det dagligen.

Immigrationspolitiken är ett misslyckande. Men problemet är nog inte att de kommit i sådana ”massor”. Utan behovet av kontroll.
Om man hade 22 syskon att ta hänsyn till kanske det skulle vara lika naturligt att bosätta sig i Tensta, som bland andra vithyade akademiker på Södermalm ?
Det handlar om att släppa taget ? Wu- Wei.
Tolka mig rätt, jag förordar inte att alla skaffar 22 barn …


5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Wu wei är mitt favoritbegrepp inom taoismen. Jag brukar fråga mig själv och andra: "Fråga inte vad som hindrar dig. Fråga vad som håller dig tillbaka"

Tyvärr är det ju så på de flesta ställen, att rädslan styr oss mer än viljan att lyckas.

Jäkligt passande bild förresten.

ERIC SECHER sa...

Hittade bilden när jag Googlade på Wu-Wei.
I begreppet ligger väl inte bara att våga, utan också "minsta bemödande" ? Besluten kommer till mig...

Anonym sa...

Tänk OM många gifters sig och tänk om alla 23 får barn.

Dä ä ont om Jordklotförstånd sa...

Marknadsekonomin har tagit kontrollen över världen.

Ett aber är att den är blind!

Och dum.

Anonym sa...

Vi närmar oss nu en problematisk planet. FORTSÄTT SVÄVA!