Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, augusti 29, 2011

Varning för invandring (4)



Det vänder och vrider sig i magen när jag läser SD:s partiprogram.
Nöjer mig, idag, med att "kasta upp" reaktioner på följande avsnitt:


Integration innebär att två grupper, i det här fallet svenskar och invandrare ger upp en del av sitt väsen och sammanblandas till en ny enhet. Sverigedemokraterna anser dock  att svenskarna har en absolut rätt att behålla och vidareutveckla sin  kultur och identitet i Sverige och motsätter sig därför integration som en lösning på de problem som har uppstått som en följd av den oansvariga invandringspoltiken.


Svensk är den som som har en helt övervägande svensk identitet, och som av sig själv och av andra uppfattas som svensk.


Hamnar man inte i stora problem om man menar att integration, per definition, mellan grupper av människor med olika bakgrund inte är möjlig ? ( Utan att den ena gruppen måste assimileras, dvs ensidigt anpassas, till den andra.) Var går i sådana fall gränsen när detta inte är möjligt ? Finns det inte en överhängande risk att det även inom gruppen infödda svenskar finns så stora skillnader att integration inte är möjlig ? Finns det inte en risk/möjlighet att det i vissa sammanhang är lättare att integrera invandrare med svenskar, än svenskar med svenskar ?
Varje dag är en utmaning i att försöka förstå andra människor, "att sammanblandas och ge upp en del av sitt väsen". Inte så sällan går det ganska dåligt, oberoende av var vi är födda. Enstaka gånger går det bättre, oberoende av var vi är födda.
För en svensk som är född i nästan Djursholm, och fått det mesta serverat på en bricka, är det inte lätt att förstå den svensk som vuxit upp med skilsmässa, missbruk och brist på kärlek. Men man kan göra sitt bästa.


Hamnar man inte också i problem med ovanstående definition av  "svensk" ? Observera att alla tre kraven ska vara uppfyllda för att man skall kallas " svensk ".
Om jag, som infödd svensk, har en övervägande identitet som europée, eller världsmedborgare, snarare än svensk - förlorar jag då mitt medborgarskap ? Vart skall jag förvisas ? 
Invandrarna är utlämnade åt de inföddas uppfattning, och det är förstås SD:s mening. Men hur många skall "uppfatta" för att det skall räknas ? Alla ? 50 % ? Räcker det med arbetskompisarna ?
Om de infödda svenskarna  istället godtar att "uppfatta" den invandrare som svensk som själv uppfattar sig som svensk, då blir det lite enklare, och rimligare.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att skapa en världsbild som gör framtiden möjlig, kan det vara av något intresse?

ERIC SECHER sa...

Ja !