Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, augusti 30, 2011

Flockdjur


Vet inte varför jag såg om den just i kväll. Som om jag ville plåga mig själv. Med den sanna historien om den (helt) oskyldiga iranska kvinnan som stenas till döds.

Att följa flocken - tryggt
Att lämna flocken - meningslöst
Att utmana  flocken - farligt
Att försöka påverka flocken - svårt ?

Soraya M



21 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Att förstå flocken- nödvändigt

ERIC SECHER sa...

Låter rimligt. Men varför ?

Onkel Olof sa...

När man förstår flocken kan man förstå sig själv. När man förstår sig själv kan man lämna flockens flöde utan att skylla sina misslyckanden på densamma.
När man återvänder till flocken, för det gör man, inser man att man älskar den trots dess fel och brister. Ja, kanske man inser att det är just felen och bristerna man älskar mest med flocken

Närmare frihet än så kommer man inte.

feminix sa...

Nå, är det så konstigt att allt fler är rädda för denna religion/ideologi? Ju mer jag vet om islam desto räddare blir jag. Borde vi inte begränsa invandringen till endast konventionsflyktingar, ca 5-10% av nuvarande invandring?

Anonym sa...

För att inte bli stenad, eller på annat sätt råka illa ut!

ERIC SECHER sa...

OO
Frågan var retorisk. Men jag förstod att du kunde formulera svaret mycket bättre än jag någonsin skulle förmått:-)

feminix
Förstår att du tycker det låter märkligt, men jag blir inte rädd för islam av att se filmen. Den väcker andra rädslor.
En rädsla handlar om att vi så lätt pekar ut vissa som orsak till allt ont, att vi så lätt konstruerar enkla sanningar, att vi så lätt tappar proportionerna.

( Har lovat bemöta Johans fråga om min "samvetslösa " inställning till invandring. Skall hålla det …)

Roland Lidén sa...

Eric

När ni har genom kommersialismen,
satt Jorden på hal is så kanske vi borde ha ett samtal om: "Ska vi bara åse Jordens undergång, eller ska vi ha ett litet globalt samtal om saken innan det definitivt är försent!"

Mitt namn är Lidén
Roland Lidén

feminix sa...

Många invandrare kommer från klankulturer. Där är det statushöjande att förnedra andra klaner, genom våldtäkter, rån och våld. Vi svenskar är i deras ögon en föraktad klan. Gängen erkänner själva att de bara utser svenskar som sina offer, aldrig sina egna. Varför blundar du för detta? Varför tror du fadern, vid rättegången, gjorde tummen upp till sonen som deltagit i en gruppvåldtäkt? Skämdes han eller var han stolt, tror du?
Hur ofarlig islam är visar den unga svenska flickan som konverterat. Jag frågade henna vad hon tyckte om stening av otrogna kvinnor? Hon svarar lugnt: Det drabbar ingen oskyldig. Jag önskar att jag hade fel. Men det har jag inte tyvärr.

ERIC SECHER sa...

feminix

Jag tror du överdriver riskerna med muslimsk närvaro i vårt land. Kan man inte tro att den överväldigande majoriteten av dem vill leva efter principer som vi godtar ?
Är det inte också rimligt att tro att vi kan avvärja och skydda oss mot dessa avarter ?

Psykiatern David Eberhard har skrivit om vår tids böjelse för rädsla och skrämsel. Han exemplifierar med sin dotter. Löpsedlarna hade slagit upp nyheten om en belgisk pedofil. Dagen efter hade alla föräldrarna i dotterns klass förbjudit sina barn att gå genom en liten park på väg till skolan. - Pappa, dom säger i skolan att du inte är klok som låter mig gå genom parken.

F.ö försöker jag tänka som Gills Herlitz i "Kulturgrammatik". Att man försöker vara öppen för det som är främmande, men samtidigt drar tydliga gränser för vad som är tillåtet här. Stening och könsstympning hör inte dit.

Feminix sa...

Eric! En gång var jag nöjd och godtrogen, som så många svenskar. Jag trodde att vi klarar oss, ingen fara. Men jag var också tillräckligt nyfiken för att söka reda på fakta. Kan du förklara för mig varför muslimer kan demonstrera under parollen "Freedom go to hell!"? Och varför mördades Theo van Gogh? Men akta dig! Söker du fakta om islam kan du faktiskt bli, som jag; "islamofob"! Jag blev kanske visare, men inte lyckligare...

ERIC SECHER sa...

Feminix,

Du menar att du gått från godtrogen till insiktsfull. Är du verkligen säker på det ?
Kan det vara så att du bytt ett par skygglappar mot ett annat par ? Från att leva i okunskap och ointresse till att, med ljus och lykta, leta upp exempel som bekräftar "den nya insikten" ?
För mig faller fördömande av hel grupp människor, utifrån deras religion (en religion som f.ö i många avseenden liknar andra monoteistiska religioner ,som kristendom o judendom) på sin egen orimlighet.

I diskussion med Robert Stenqvist ,Robsten, (SD) den 26 juli fick jag följande svar:

Invandringen är ett problem - kan det skyllas på muslimerna ? (Eric)

I stort sett nej. Men när jag läser Fadimes tal till riksdagen kan jag inte låta bli att även ge enskilda immigranter ett personligt ansvar. Innan jag läste Fadimes tal så lade jag hela ansvaret på svenska politiker. Nu anser jag att frågan är lite mer komplicerad än så. Inga frågor är i verkligheten enkla eller entydiga, tyvärr. (Robsten)

Varför svart eller vitt ? Vad är det för fel på grått ?

Tror du verkligen att "Freedom go to hell" är representativt för hur muslimer i allmänhet fungerar och tänker ? Och där det förekom, kan det inte i själva verket vara uttryck för en frustration, en desperation. Över västliga makters hyckleri att man vill sprida frihet och demokrati, när det egentligen (som i USA:s fall) handlar makt, makt, makt, utvinning och exploatering ?

feminix sa...

Att vara "vanlig" muslim innebär att man godkänner koranen. Man stöder i tysthet de som dödar i Allahs namn. Man stöder planen att sprida islam till hela världen. Vi otrogna inser ju inte att islam är den enda rätta religionen. Iran ses som ett föredöme av många muslimer. Och inför oss otrogna har de tillåtelse av Allah att ljuga om det gynnar islam. De säger en sak till oss och en annan i moskén. Varför tror du att så många försöker berätta sanningen om islam trots att de hotas till livet av dessa "fredliga" muslimer? Jag råder dig att ta reda på fakta.

ERIC SECHER sa...

feminix,

Erkänner gärna min okunnighet.
Man kan vara kunnig, och okunnig, på olika sätt. Alla har sin egen erfarenhet, som kan vara mer eller mindre representativ för vad som gäller för flertalet, men lika fullt sann för den enskilde. Och man kan vara mer eller mindre okunnig om fakta. Har försökt fördjupa mig i frågan om invandring för att få bättre balans mellan känsla och förnuft/fakta.

Du som har fakta:
1.
Står det i Koranen att man har rätt att döda icke muslimer ?
2.
Står det i Koranen att man har rätt att ljuga ?
3.
"Så många försöker berätta sanningen om islam ..":
- Vad grundar du det på - källa ?
- Hur många ?
- Hur vet du att DE talar sanning ?

feminix sa...

Eric!
1: Ja! Bevis från en katolik: Sök på "fråga prästen får man enligt islam döda någon människa eller sig själv"!
Där finns korancitat som uppmanar att döda "otrogna".
En s.k. moderat muslim sade i radio att han helt klart var emot att en man skulle döda sin fru om hon var otrogen. Sen lade han till: Utom i de fall han tar henne på bar gärning. Och då skall dödandet ske direkt på plats.
Ofta när vi frågar muslimer om dödandet av oskyldiga med bomber t.ex. så svarar den helige imamen med kraft: I islam är det absolut förbjudet att döda oskyldiga! Men han talar inte om att i islam är det endast muslimer som är oskyldiga. Vi andra är skyldiga till att inte tro på Allah.
Återkommer!

ERIC SECHER sa...

Det här är så allvarligt att du måste ange exakt var man kan läsa detta ur koranen.
I´m listening.

feminix sa...

Eric! Din tredje fråga är verkligen värd att tänka på! Hur vet man vilken sida som talar sanning? Om någon varnar för något och någon annan försäkrar att det finns ingen fara. Har den som varnar något att vinna eller allt att förlora? Blir han hånad och förlöjligad? Kanske till och med förlorar sitt jobb, riskerar sitt liv?
Som Churchill när han varnade för Hitler och ingen trodde honom och På andra sidan Chamberlain som trodde att det gick att få fred genom att ge efter för Hitler.

Den som säger ingen fara? Är han en del av den politiska makten? Skulle han förlora sin makt och höga lön om han bytte sida?

feminix sa...

Ja, Eric, det är allvarligt!

På sidan Koranensbudskap.se http://www.koranensbudskap.se/ kan man i en sökruta skriva orden "döda dem" och då får man 3 träffar:
[2:191] Och döda dem var ni än möter dem...men kämpar de emot er så döda dem. Det är förnekarnas lön.
[4:89]De skulle vilja att ni förnekade sanningen...grip dem och döda dem, var ni än finner dem. Tag inte någon av dem till bundsförvant...
[4:91]Ni kommer att se att det finns andra...får ni gripa dem och döda dem...

ERIC SECHER sa...

Jag söker f.n muslimer för att bättre förstå de citat du plockat fram.
Om man vänder på steken. Är det inte märkligt att det finns så mycket fredliga muslimer om detta är koranens mening ? Kan man tro att moderna muslimer gör en modern icke bokstavstrogen tolkning ? På samma sätt som kristna tvingas göra med bibeltexter ?

Feminix sa...

Eric! Bra att du försöker förstå. Jag försöker också. Jag tror inte att de drivs av ondska. De drivs av lojalitet mot sin egen grupp och sin gud. Alla behöver inte delta i jihad det heliga kriget. Men jihadisterna har stöd från sin egen grupp, sitt eget folk.
Det som vi ser som ondska: att spränga sig själv och en mängd andra människor, det ser de som det heliga kriget mot guds fiender= en god handling.
Det vi ser som demokrati, ser de som ogudaktig dekadens. Det som de ser som den enda rätta demokratin, Allahs demokrati, det ser vi som religiös diktatur.
Jag tror inte att de delar upp sig själva i "fredliga" och "icke fredliga". Alla muslimer är fredliga, även de som deltar i jihad och dödar sig själv och andra. Målet med jihad är den slutliga freden och den uppstår när hela världen är muslimsk.
Hur ska två så olika kulturer kunna leva sida vid sida i fred i samma land?
Kolla gärna på Youtube: Det svider i hjärtat Agenda 1,2,3!

Roland Lidén sa...

... många är de undermedvetna steg
som vi under historiens lopp har tagit,
omedvetna om Jordens begränsningar.
Omedvetna eller/och
medvetna och tvingade.

Nu är vi våra egna fiender och Du
& Du & Du har inte en susning om
hur vi ska kunna rädda oss själva och
planeten som vi bor på!

Självet tycker att det är lite pinsamt!
Medan Jaget lever så gott det går!

Roland

Rolf sa...

Det verkar som att tolkningen av Islams jihad är något oklar! Hoppas denna film klargör en del.
http://www.youtube.com/watch?v=aeVt_WlH1qY