Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, januari 10, 2010

Svartsjukeakuten















Har Tilde de Paula och Nyhetsmorgon som bakgrundsljud till tidningsläsandet. Hon gästas av Elizabeth Gummesson, som skrivit boken Svarsjukeakuten. I studion finns också en kvinna, Tilde kallar henne modig, som berättar om omotiverad svartsjuka. Som hon, med hjälp av böcker och maken, "till 80 procent" rådit bot på. Lägger ner tidningsläsandet för en stund.
Gummesson försöker reda ut begreppen.
Det finns motiverad svartsjuka som handlar om svek. Men också svarsjuka som mer handlar om den som blir svartsjuk. Båda går att komma åt.
Avundsjuka handlar om att du har någonting som jag vill ha.
Svartsjuka handlar om rädsla. Jag har någonting som jag är rädd att mista.
Svartsjuka förekommer inte bara i kärlek. Utan överallt där det finns relationer. Gummesson blev t.ex svartsjuk, inte avundsjuk, på kompisen, som klev in på hennes arbetsplats och övertog hennes arbetskamrater.
Tilde undrar om det inte finns något sunt och befogat med svartsjuka, att det kan vara ett naturligt uttryck för att man bryr sig och älskar. Om jag förstod rätt så blev svaret nej.

1 kommentar:

Njutningskonsulten.se sa...

Jo det är sant anser jag, hennes bild av svartsjuka stämmer med min. Jag har ofta funderat över hur folk tänker. Nu fick jag svar. det är inte jag som är tokig. Jag har känt mig som killen i bilen på motorvägen och som sitter och lyssnar på radion. Plötsligt avbryter de programmet för en trafikvarning.
Det är en bil som kör mot färdriktningen. Se upp! mannen utbrister, EN.. de är flera tusen..

Det är skönt att jag inte är ensam om att se svartsjuka som egoism.

En fråga. Jag har en sajt som jag kallar för njutningskonsulten. Den håller jag på att utöka. Jag skall ha en sida om relationer. Jag gillar din bild som en hällristning.
Äger du den eller är det en fri bild. Vem har i så fall gjort den och var fann du den. Jag skulle väldigt gärna använda den på min sida också.

Christer Hedwall 0709100891