Ur årskrönika av Andreas Cervenka, Svenska Dagbladet.
Upproret är här för att stanna.
Kraften i det uppror som präglat 2011 ligger i att det kommer från så många håll samtidigt. Det är inte bara vanliga människor som ger sig ut på gatorna i allt ifrån Aten till Amsterdam. Lika beska synpunkter serveras också från delar av det s.k etablisemanget; politiker, myndigheter, direktörer. Misstron handlar inte bara om enskildheter, där alltifrån axiomet att det är riskfritt att låna ut till stater till hela synen på banksystemet nu ifrågasätts. Det handlar också om helheten. Plötsligt tycks ingenting längre heligt. Som t.ex synen på den fria marknadens förträfflighet.
Richard Lambert, tidigare ordförande för Storbritanniens motsvarighet till Svenskt Näringsliv, skriver i Financial Times att allmänhetens stöd för marknadsekonomin bygger på två argumnet. Det ena är att den är mer effektiv än alternativen. Det andra är att den över tid skapar ökat välstånd för samhället i stort. Bägge har fått sig en rejäl törn på sistone.
T.o.m från World Economic Forum som brukar pekas ut som finanselitens egen lekstuga är kritiken skoningslös. Grundaren Klaus Schwab menar att hela kapitalismen måste reformeras.
Richard Lambert skriver att den kultur av " alla pengar till vinnaren" som präglat de tre sista decennierna kommit till vägs ände. Framgång kan helt enkelt inte mätas i vinst per aktie.
En framgångsrik marknadsekonomi bygger på ett förtroende och ömsesidig respekt. Hur denna ska återvinnas blir en stor fråga inte bara för 2012 utan många år framöver.
10 kommentarer:
Har länge känt att det är dags för en världsreligion. Kanske är det på gång nu...
Kundvagnen ?
Kanske inte just den. eftersom den bara är ett hopplock, utan något helt nytt.
Klotförstånd ?
Hurra för Cervenka, han är så jädrans bra! Cred till SvD som håller sig med en sådan krönikör i sin blå tidning.
Ligger bra till :)
Monica,
Möjligen är jag influerad av Maria-Pia B, men det är nästan något "lurt med" att Cervenka får hållas.
På DN har de Ulrika By.
Ett sken av att alla vinklar kommer fram ?
Det lurigaste kanske är de väljer i nyhetsflödet, det som inte kommer med. Som Island, där bankerna fick gå i konkurs (?)
Olof,
Har många gånger skänkt Roland en tacksamhetens tanke ..:)
Många gånger…
För att få förtroende så måste man ge förtroende.
/ Realist
Realist,
Jag gillar de(n) här bättre:
Den som ger förtroende får förtroende.
Ont skall med gott fördrivas.
Halvtomt och halvfullt … igen.
Skicka en kommentar