Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, juli 22, 2009

Vård till papperlösa


Birger Schlaug berömmer i dagens predikan skånepolitkern och miljöpartisten Anders Åkesson som gått i bräschen för genomförandet av fri vård för papperslösa i Skåne. Schlaug framhåller bland annat att kostnaderna för den humana reformen varit marginella.
Några debattörer är snabba med att undra varför somliga skall erbjudas fri vård medan svensken vackert får betala med skattsedeln.
Mitt eget präktiga bidrag till den Schlaug-brasan:
" Bra! Känns väldigt rätt som läkare att alla erbjuds vård på det som sätt som nu tydligen görs i Skåne.
På Ersta stretar vi på med särskilda mottagningar för de papperslösa. En nyttig erfarenhet. Möter många med tragiska öden. Men också blivit förvånad över hur många som är ekonomiska flyktingar. Dvs de uppehåller sig i Sverige för att tjäna pengar som kan vidarebefordras till släktingar i hemlandet.
Måste inte frågan om vård till de papperslösa kopplas ihop med hur vi ser på människor som, av olika skäl, väljer att söka sig till Sverige ? Klart det känns märkligt att hjälpa någon, långt ifrån alltid för livshotande besvär utan många gånger för ganska banala åkommor, och samtidigt veta att polisen i princip har rätt att kliva in på mottagningen och sätta vederbörande på första bästa plan hem.
Personligen röstar jag för en MYCKET generös inställning till de som av fri vilja lämnar sina rötter, sitt hemland, sina familjer, sin kultur. Vi lever i ett enormt överflöd och jag tycker inte det finns (tillräckliga) skäl att vi skall nagelfara deras motiv.
Open up. Det har vi råd med ! "

1 kommentar:

Monica sa...

Håller meeeeed! Solidaritet och medmänsklighet behöver bli på modet igen! Och viktigare än att vi skall ha råd att åka på en semesterresa till... Eller förse ännu ett rum med TV...