Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, mars 01, 2009

Sixten Jernberg 80


När Lasse Bengtsson i Nyhetsmorgon lördag tar sig an ett intervjuoffer vet man att det blir med hundra procent känsla, närvaro och värme. Den här gången var han i Lima för att träffa Sixten Jernberg som fyllt 80 år.
Visste att Sixten haft hjärtproblem och var inte ens säker på att han levde. Han tillstod mycket riktigt att pumpen satte stopp för skidåkning. Men i Bengtssons sällskap plirade han finurligt och såg ut som hälsan själv.
Han återkom flera gånger till att träningen inte bara gick ut på att bli stark och uthållig. Utan kanske mer på att lära sig "åka lätt", "åka ovanpå". Att kunna ta i utan att det kändes.
Han gjorde sina egna träningsspår, flera mil rakt ut i skogen. I lössnön. För att lära sig "åka ovanpå".
När man ser det korta svartvita filmsnuttarna förstår man vad han talar om. Lätt, och otroligt vackert.
Sen får han lägga ut texten om drivkraften. Sixten har en enkel förklaring. Som har gällt allt han företagit sig. Man ger inte upp. Det finns inte. Och man fullföljer det man påbörjat. Inte svårare än så.
- Folk ringer fortfarande och ber dig berätta om det som hände för femtio år sedan. Är du stolt, frågar Bengtsson.
Han tvekar en god stund. Visst är han stolt. Men han kan inte riktigt förstå, och det verkar ärligt, att det kan vara något att orda om idag. Han gjorde det han var satt att göra.

Inga kommentarer: