Många är upprörda över decemberöverenskommelsen, förkortad DÖ. Det talas om att demokratin är hotad.
Om vi röstade på personer snarare än partier, och varje riksdagsman eller kvinna i varje omröstning röstade efter sin egen övertygelse, då skulle vi nog i högre utsträckning uppleva att folket styrde, det vore mer demokratiskt. Men hur skulle det gå med regerandet, om det i varje omröstning i varje fråga vore upp till enskilda riksdagsledamöter att ha sin egen uppfattning ?
Nu har vi partier, där alla från samma parti röstar lika, och där överenskommelser mellan partierna sker utom synhåll för folket, debatten och omröstningen i riksdagen är bara en formalitet. Då blir det lite lättare att regera. Ännu lättare blir det om regeringen redan i förväg vet att den kommer att få igenom sina förslag utan att behöva förhandla med andra partier. Men hur går det då med demokratin ?
Är det viktigt med en stark regering ?
Är det viktigt med demokrati ?
Sverige är ett land i konkurrens med andra länder. Alla partier är överens om att ekonomiskt tillväxt är det överskuggande målet. Det kan bara åstadkommas med tydliga signaler till omvärlden, det kräver en stark och handlingskraftig regering, annars hamnar vi på efterkälken.
Utopia är ett land som egentligen inte är ett land. Bara väldigt många människor som är överens om att det bästa vi kan göra är att hjälpas åt, att olikheter oss emellan ökar våra chanser, att andras åsikter är intressantare än mina, att ekonomisk tillväxt är ovidkommande och skadligt, att demokrati inte är ett mål, utan en självklarhet.
- Men har du inte sagt att du gillar decemberöverenskommelsen, för att
den minskar SDs inflytande ?
- Jo, det har jag sagt ..
- Och ?
- Man vill ju gärna vara med i matchen, tycka till om det
som andra snackar om ..
- Men egentligen ?
- Egentligen är jag inte alls med i matchen.
- Nej, jag märker det.
- Märks det ?
- Ja, du lever i en drömvärld.
- Ja, så är det nog. Och du själv ?
- Jag är med i matchen.
- Kul för dig.
- Vi ses i morgon.
- Det gör vi.
1 kommentar:
Faktum är att det är fler "gilla"-markeringar på nätet än sura kommentarer. Å nog är det en märklig överenskommelse.
Men Löfven har ju det senaste året visat att praxis och överenskommelser har ringa värde, så det här betyder nog inte så mycket till slut.
Valde själv ett annat sätt att ta mig an problemet:
http://nypolitisk.blogspot.se/2014/12/motionar.html
Vi har ju trots allt ett, gud förbjuder ordet, kollektivt ansvar för vår demokrati...
Skicka en kommentar