Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, december 01, 2014

That´s it




Tog den smutsiga  rumble-cykeln till OK-garaget i Katarinaberget för att hyra (60 kronor) en halvtimma i självtvätten. Men det behövdes inte. I helgen hade de invigt (jag visste att det var på gång) en anläggning för cykelvård, med upphängning, vatten och pump. Gratis.

Det kändes som mer än bara lite skoj och praktiskt. Som en vacker illustration till att förändrat beteende hos individer inte behöver vara resultat av styrning (som reklam, höjda skatter, rökförbud på krogen), utan att även det omvända kan gälla. Dvs först kommer enskilda individers beteende - och attitydföränding, som sedan företag och offentlighet får anpassa sig till. Vi upptäcker på egen hand att det är bättre att cykla än att åka bil i stan, plötsligt är det cyklisten och inte bilisten som det skall "krusas för". På Götgatan är cykelfilerna nu lika breda som vägbanan för bilar. Bottom-up, instead of top-down.

Förbud och/eller frivillighet ? Både och, troligen.
När det gäller miljön och klimatet så vore det en gudagåva om världen kunde fungera som en välskött familj. Dvs man får vackert rätta mun efter matsäcken. Familjen har en lön att leva på, världen har ett tak för hur mycket koldioxid vi kan släppa ut, that´s it. Men det kanske blir lättare att nå dit, att bli överens om att det mesta av oljan skall få ligga kvar i marken, om alla (vi) fossilkunder av oss själva börjar droppa av, dv slutar flyga, säljer bilen och istället börjar cykla och tar tåget ? Även om det tar emot och kostar lite mer, i början.


4 kommentarer:

Roland Lidén sa...


Vi är inte bara deras trälar
de styra även våra själar
men när vi organiserar oss
så slockna de som tomtebloss.

När den utvidgade familjen blir vår form
så framstår kapitalismen som abnorm!

ERIC SECHER sa...


Den dikten gillar jag !

Anonym sa...

"...När det gäller miljön och klimatet så vore det en gudagåva om världen kunde fungera som en välskött familj..."

Påverkan från en annan Poet kan ej uteslutas :-)

Roland

Onkel Olof sa...

Önskar ibland att mitt liv var lite mer cykelvänligt...