Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, oktober 26, 2012

För givet



Civiliserade skatte-betalande väster-länningen tar det mesta för givet. Eller, vi inser inte hur mycket arbete och fungerande "infrastruktur" som ligger bakom det vi tar för givet.

Cyklar hem i mörkret och hejdas på Danviksbron av ett blinkande fordon. Trafiklinjer AB jobbar nattetid för att underhålla markeringar i vägbanan. I kväll är det cykelmarkeringarna som skall underhållas.
Jag blir stående i säkert fem minuter, fascinerad av markeringsmannen, som bränner fast symbolerna i asfalten.
Nästa gång jag ser en cykelbild i vägbanan kommer jag inte att ta den för given. Eller, inse att det ligger   en massa möda bakom.

Det finns annat än cykelsymboler som kan brännas in. Kanske inte i asfalten, men väl i våra medvetanden. Som t. ex jämställdhet och solidaritet. Då skulle det marknads-liberala-tänk-bara-på-dig själv-projektet inte bara vara motbjudande, utan även otillåtet.

2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Men vem ska bestämma vad som ska brännas in? Det blir alltid det centrala i frågan. Hur ska vi veta vad som egentligen är det bestående gottgörande?

En flock får har alltid ett får som är mörkare än de andra, eller ljusare med för den delen? Tar vi bort dem så kommer någon annan att vara den mörkaste respektive ljusaste.

När vi "bränner in" åsikter, då är vi farligt nära det totala fördömandet...

ERIC SECHER sa...

Håller med dig.
Men det finns en fara, tror jag, att man helt och hållet förnekar behovet av moral.
Återkommer …:)