Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, september 24, 2013

Kan




Författarinnan Christina Claesson, som bland mycket annat bor i träd, tänkte tankar för dagen idag.

Hon jämförde oss med råttor och grisar och undrade varför vi gör si eller så. - Därför att vi kan, blev svaret. Och vi smiter från skatten, kör för fort, piratkopierar, utövar makt, släpper atombomber och bor i träd, för att vi kan. Och vi offrar oss och räddar livet på andra, utan att tänka efter, för att vi kan.
Men så undrar hon, var kommer det mänskliga in, det humana, som skiljer oss från råttan. Dvs när vi inte bara gör, eller avstår ifrån, det vi kan. Utan gör det vi vill.
Där tog betraktelsen slut. Hon kunde också lagt till, när vi gör det vi bör.

Kanske är det där skon klämmer. 99 % gör vi för att vi kan, som råttor och grisar, och alltför sällan låter vi viljan och moralen vara med i beslutet ?



Willbur Can

5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Saker och ting är inte så enkla. Även när vi tar "moral och etik" med i besluten blir det inte alltid som vi tänkt.

Just därför vi har lagar och regler. Vi låter elitmoralisterna styra oss, där vi egentligen borde kunna tänka själva.

Det rimliga frågeställningen borde vara varför vi hela tiden har ett behov av att följa någon annan med ideal, idéer eller vision? Var finns grogrunden för alla Buddha, Jesus, Luther, Chopra eller Lao Tze som vi måste följa?

Kan vi inte bete oss som moraliska människor ändå?

För det kan vi med...

ERIC SECHER sa...

Håller helt och hållet med. Men det var väl inget i texten som uppmuntrade att vi skall låta oss styras av auktoriteter ?

Det är lätt att hitta exempel på att vi gör det som går, inte det vi vill eller bör.
Det räcker med att stå en stund utmed en motorväg på morgonen. I varje bil sitter en person, vilket förstås är vansinnigt, ur alla möjliga aspekter. Men det är enklast så, det går, samtidigt som de flesta säkert inser att det är fel, och skulle vilja gör annorlunda. I det läget håller jag med dig (?) ; skyll inte på reglerna eller politikerna, utan sälj bilen.
Detsamma gäller väl all överkonsumtion. Vi köper för att vi har möjlighet, men både vill och förväntar oss egentligen något annat.

ERIC SECHER sa...


För hundrade gången; fångarnas dilemma. Dvs, det gäller att lita på att andra gör detsamma.

Onkel Olof sa...

Fick precis den känslan när jag läste BS blogg igår. En massa experter som kastar fakta på varandra och skyller på systemet.

Är rätt säker på att många av dem åker ensam i bilen och tar sig en semester i Thailand.

Kunskap är inte alltid början på lösningen tydligen...

ERIC SECHER sa...

Rätt ofta får jag jag intrycket att ropet på mer kunskap bara är smitning, undanflykt och förhalning.För att man inte vill, eller vågar, eller vad det nu är ..