Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, mars 10, 2011

Världsbild


Fick frågan, efter Skymningssång, om egna förslag på "ny världsbild". I sann pretentiös anda har jag lovat återkomma efter läsning av "Myten om maskinen" av humanekologen Alf Hornborg.
Men det kanske inte behövs. Går tillbaks till intervjun i  Democrazy Now med Mannfred Max-Neef. Hans grundton är pessimistisk. Men han är oerhört övertygande, inte minst för att han under lång tid lämnat skrivbordet och statistiken. Och han lägger HELA pusslet. Kan verkligen rekommenderas.

Max-Neef duckar för frågan hur vi kan vara så korkade. All this stupidity. So much knowledge, and so little understanding, som han uttrycker det.
Men vi sitter fast i fångarnas dilemma. " Jag vågar inte göra det som jag egentligen förstår (understand) är bäst, för alla, eftersom jag inte kan lita på att andra gör detsamma". Ett dilemma man hamnar i när hela systemet bygger på misstänksamhet, och girighet (greed).
Jag tror Max-Neef är alltför pessimistisk. Det finns en massa understanding, out there. Det gäller (bara !) att komma upp i en kritisk massa, the tipping-point.

Amen.

1 kommentar:

Dynape sa...

Tack Eric...:-)
Amen.