Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, maj 06, 2010

Swedish Ghana Medical Center

















I Ghana är det bara operation av bröst och livmoderhalscancer som täcks av the health insurance. Om tumören sätter sig i t.ex tjocktarmen får man betala sjalv. Även cellgiftsbehanling faller utanför vad forsäkringen täcker.
För ovanliga tumörformer saknas dessutom både kunskaper och modern utrustning, och den som har råd får söka sig utomlands.
Vi träffar dr Henry Amponsah, ghanafodd men gift och boende i Sverige, och Korkor Agboka på deras svala kontor en bit utanfor Accra. De berättar entusiastiskt att man är halvväggs med byggandet av Swedish Ghana Medical Center(SMGC), ett modernt center for behandling av tumörsjukdomar. Scandinavian Care, Fidelity, Swedfund och Elekta är bland delägarna.
Pa vägen hem, genom omväxlande bevakade lyxvillor och enkla kåkvarter, skjutsar Korkor oss i en sval Mercedes 500. Alltihop låter spännande. Vi som surfar runt med vänsterglasögon undrar förstås vilka ghananer som kommer att ha råd. Ett svar är att det blir billigare än i London. Ett annat är, som Korkor uttryckte det, the rich get richer, the poor get poorer, that's it.
That's it ?

Inga kommentarer: