Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, januari 18, 2014

Samtycke




Många uppfattar att feminism idag "bedrivs på ett sätt som gör den svår att ta till sig".
Idag bedrevs den på ett sätt som rimligen tilltalar flertalet. Hundra eller möjligen tusentals män och kvinnor hade samlats på Medborgarplatsen för att manifestera för en samtyckeslag. Att en sådan lag behövs är förstås ett nederlag, men så är det. Idag möjligör lagstiftningen att den utsatta kvinnan skuldbeläggs, istället för mannen som förgriper sig.
Vi har en bit kvar innan män och kvinnor är jämställda. Våld mot kvinnor är det tydligaste exemplet. Det finns fler ..
Polisbloggaren Martin Marmgren höll ett kort och utmärkt anförande som uppmanade oss icke våldsamma män att vara vaksama på våra attityder, jargonger och sätt att reagera i umgänget med polarna. Bra.
En professor i straffrätt påminde om att lagar har till uppgift att påverka våra tankar och attityder. Hon jämförde med förbudet mot att aga barn, något som vi idag uppfattar som fullständigt självklart. Hon påminde också om att motståndare (läs moderaterna) alltid hänvisar till bevissvårigheter, det gällde även barnagan. Hon menade att en lag innebär att man ställer andra frågor. Idag frågar man kvinnan vad hon hade på sig, istället för vad som rörde sig huvudet på mannen.

Skulle verkligen önska att "feminism" kan återta sin rättmätiga plats som det självklara uttrycket för våra strävanden mot ökad jämställdhet.

Martin Marmgen

Inga kommentarer: