Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, januari 05, 2014

Elektriska Svea




Helgens höjdpunkt - en fantastisk el-affär.

Fick en fin jordglob av Åsa i julklapp. Men hur jag än försökte ville lampan inte lysa.
På Stadsmissionen vägrade de ta tillbaka, trots kvitto, eftersom prislappen inte satt kvar. Vad ska man säga ?
Ewa tipsade om Elektriska Svea, lite längre ner på Hornsgatan. Det kändes redan när man klev in genom dörren, här var det service och inte regler som gällde. Charmören bakom disken plockade isär och jag fick veta att lampan hade en dimmer (?) som gick igång när man klappade på lampfoten, den var från Kina, och fungerade inte. Han tog bort dimmern, gjorde en rak koppling, och skickade med en vanlig strömbrytare.
Hade ett stort behov av att visa min tacksamhet, särskilt efter besöket på Stadsmissionen. Men hur jag än trugade och bad och viftade med sedlar av olika storlekar vägrade han ta emot mer än det som strömbrytaren kostade. - Man hjälper till med det man kan, sa han till sitt försvar.
Men det är klart, han vet att jag aldrig någonsin kommer att köpa en lampa någon annanstans.

Ibland (rätt ofta) undrar jag om det bara är jag som är så känslig för bemötande, så till den grad att ett vänligt kan rädda hela helgen, och ett snorkigt förstöra hela dagen.
Om så är fallet, att man inte är som andra, kan man då ha så mycket uppfattningar om vad som är viktigt här i världen ?


11 kommentarer:

Anonym sa...

Ibland (rätt ofta) undrar jag om det bara är jag som är så känslig för bemötande, så till den grad att ett vänligt kan rädda hela helgen, och ett snorkigt förstöra hela dagen.
Om så är fallet, att man inte är som andra, kan man då ha så mycket uppfattningar om vad som är viktigt här i världen ?

Roland: I vissa avseenden är jag lika känslig som du är och i andra fall ännu mer påträngande, än vad du är!
Kan och kan, vad kan vi göra :-?

ERIC SECHER sa...


Ett svårt och laddat ord, men självkänsla spelar nog roll. Har man mycket av den varan så är man mindre känslig. Min egen vacklande självkänsla kompenserar jag rätt delvis med en övertygelse att det alltid finns en förklaring till varför människor bär sig åt. Hon på Stadsmissionen måste haft en dålig dag. Istället för att ta illa upp kan jag (faktiskt) tycka synd om henne. Men det omvända gäller inte, att ta lätt på vänlighet och omtanke. Att komma in i en affär som Elektriska Svea är överväldigande, jag återfår tron på livet.

ERIC SECHER sa...


Svarade visst inte på din fråga ..
Det korta svaret : Vi kan bry oss om varandra.
Vilket egentligen är detsamma som att Leva på Jordens Villkor.

Anonym sa...

Hej!

För att ta stadsmissionen till försvar så står det även på kvittot att prislappen skall vara kvar på varan för att öppet köp ska gälla... Vet också att stadsmissionen haft problem med att folk lämnar tillbaka saker de ej köpt där med just argumentet att de har kvitto. Problemet är ju då att om prislapp inte finns kvar kan det vara vilken vara som helst som lämnas tillbaks. Du skulle bett att få tala med den du köpte varan av, säljarnamn/nummer står alltid på kvittot.

ERIC SECHER sa...


Tack för synpunkter,

Ja, de berättade att det stod på kvittot. Däremot hade min dotter inte fått höra det, utan istället uppfattningen att det var fritt fram att lämna tillbaks om vi inte fick fart på belysningen, ingen sa något om prislappen. Till saken hör ju att man gärna tar bort den när det är julklapp.
Jag frågade om de kände igen jordgloben, men ingen kom på i idén att tala med den som sålt den.
Förstod att regeln kommit till för att vissa lämnar in saker de inte köpt, men förstår nog ändå inte varför kvittot från deras butik inte räcker.
Men, som inlägget ville peka på, så kan bemötandet göra skillnaden. Hon ville verkligen inte hjälpa mig, bara bli av med mig.
Men, helt ärligt, jag var inte arg när jag gick där ifrån, utan tyckte faktiskt synd om försäljerskan, som tydligen inte hade möjlighet att vara flexibel och hjälpsam.

Anonym sa...

Hej!
Var Glad du att du kan tycka synd om idioter! Själv tränar jag på det!
Roland

ERIC SECHER sa...


Roland,

Samtidigt skall man , som Olof påpekat i ett annat sammnanhang, vara på sin vakt mot "tycka synd om". Ibland kanske man visar större respekt för den andra när man blir förbannad och ställer krav.

Anonym sa...

Eric
Konkurrensen med USA som tvingar
Kina att köpa "aktier" i USA,
tvingar Kina till att vara smartare än tidigare.

I stället för att sälja produkter
som går sönder efter en lämplig tid så säljer man nu produkter som
redan är trasiga eller som saknar
delar som behövs för dess funktion.

Varje dag så får jag veta hur trög min dator är och att jag saknar
uppbackning och virusskydd och att många, till en liten kostnad, vill mig väl.
I it-världen så kanske vi kan börja kräva att våra apparater ska ha de funktioner som behövs för att de kan kunna fungera i många år!

Nu finns det skurkar som har köpt upp ett parti trasiga glober från Kina. De skickar en person att köpa en sådan lampa.
Sedan kopierar de kvittot och prislappen och skickar många av de ungdomar som vår regering och lo i maskopi med arbetsgivarföreningen och socialdemokraterna har gjort arbetslösa för att lämna igen lamporna och för att få pengar tillbaka, varav en spottstyver lämnas till ungdomarna som köper knark för pengarna.

Av detta kan vi lära oss två saker.
1: Köp endast av omtänksamma människor!

2: Lämna ingen affär utan att veta att din grej fungerar Nu och i Många år!

Till Mig och Dig av Mig.

Roland






ERIC SECHER sa...


Roland,

Har alltid svårt att fatta sådana här irrgångar.
Vem har från början köpt/importerat den redan från början trasiga globen ? Har hen gjort det i god tro ?
Ger det det du säger en förklaring både till att hon på Stadsmissionen var så omutlig och att han på Svea inte ville ha betalt ?

Som vanligt kommer jag att tänka på Fångarnas dilemma. Ingen litar på någon, alla tänker på sig själva. Hur bryter man ett sådant beteende, som i längden missgynnar alla ? Vad kan jag som individ, längst ner i näringskedjan, göra ? Den jag köper av kan ju vara omtänksam, den illasinnade sitter många steg bort. Och hur skall man veta något om innandömet innan man köper ?
Jag inser att jag är naiv, 2014. Men tror i alla fall att tillit och generositet är vägen fram. I den allra, allra bästa av världar så sprider sig den inställningen nerifrån och upp, och till sist är den kinesiske diktatorn lika angelägen som sin tvåstusenåriga föregångare om att det går bra för medmänniskorna på andra sidan oceanen.
Att se det stora i det lilla ..
Det kanske låter konstigt, men det känns faktiskt som ett litet steg i rätt riktning att jag inte bryr mig så mycket om att bli blåst. På något vis blir det ett första steg mot att inte spela med i en nedåtgående spiral.
Återigen, det här tankarna har nära samband med möjligheterna till en Kultur på Jordens Villkor.

Roland Lidén sa...

Eric
Roligt att du tog min berättelse på allvar!
"Det kanske låter konstigt, men det känns faktiskt som ett litet steg i rätt riktning att jag inte bryr mig så mycket om att bli blåst. På något vis blir det ett första steg mot att inte spela med i en nedåtgående spiral."

Jag delar din insikt, nästan.
När jag påpekat att jag blivit blåst så lämnar jag affären,
från agg, frigiven. Förlåtande.

anita, hon som har pytt i sin panna
har översatt en bok vars titel är:
Våga leva vidare.
Följande text tror jag talar till dig.
Att förlåta är att släppa taget
... Jesus, troligen den främste
någonsin i att undervisa om förlåtelse ... använde det arameiska ordet shaw när han talade om förlåtelse.
Shaw betyder "att lösa upp".
...
Kultur börjar bli när nog många smulor blir en hög i närheten av varandra.







ERIC SECHER sa...


!!
Tack