Einstein lär ha sagt någonting i stil med " Förenkla så mycket som möjligt, men inte mer ".
Säkert en bra regel för en vetenskapsman. Men Einstein var mycket mer än så, kanske syftade han på livet i stort.
Lyssnar till en (engelsk ?) EU-tjänsteman i radion, som kritiserar Sveriges vargpolitik. Förväntar mig några byråkratiska floskler, men han låter så förnuftig, så där som just engelsmän kan göra. Han efterlyser en diskussion som tar hänsyn till
alla aspekter,
såväl filosofiska som praktiska. - Visst kan det vara skrämmande med stora rovdjur i vår närhet, men vad har vi människor för rätt att utrota det som skrämmer oss ?
We are all connected.
I radiostudion avfärdar den svenska vargkommisionens ordförande pratet som "beskäftigt".
För en gångs skull hamnade mina sympatier i Bryssel.
Vet inte hur, men kom sen att tänka på Lena Andersson, som för en månad sedan utlovade en mer utförlig betraktelse om doping. Kanske apropå att inte förenkla mer än tillåtet ?
Den här gången tycker jag hon når ända in i mål. När hon argumenterar för att olika verksamheter har olika moral, olika essentiella värden, och att den som är inne respektive utanför verksamheten inte sällan har olika uppfattningar vari de består. Inom cykelsporten finns en mängd oskrivna regler som cyklisterna respekterar till fullo, men som åskådarna har svårt att förstå. När det gäller doping gäller det omvända förhållandet. Cyklisterna dopar sig för att orka med jobbet, som Andersson uttrycker det.
Hon säger det inte rakt ut, men indirekt tar hon Lance Armstrong i försvar. Under alla förhållanden vill hon undvika att förenkla frågan mer än vad som är möjligt.
Men gudarna skall veta, att om det finns åtskilliga exempel på att vi förenklar för mycket, så finns det tiofalt av det motsatta förhållandet. Komplexiteten, byråkratin och regelverken svämmar över alla breddar, utan att ta hänsyn till enkla och grundläggande villkor för liv på en begränsad planet.
Att undvika tävling och konkurrens är en av dom …
Kanske har man nytta av att
både se det stora i det lilla, och det lilla i det stora.
Dvs, den lilla oförargliga företeelsen idrott och konkurrens är ohållbar i det stora sammanhanget. Och den stora företeelsen att vi vanvårdar vårt enda jordklot bottnar ytterst i att var och en inte tar sitt ansvar.
Hur som helst, EU-tjänstemannen har rätt :
We are all connected !
I AM
Vad är det vi mäter ?
Doping för att orka arbeta.