Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, maj 12, 2013

Behov av kontroll ?



När någonting går fel brukar vi kräva bättre rutiner, fler regler och utökad rapportering. Det var t.ex den självklara reaktionen efter den tragiska händelsen med den bortglömda 2 - åringen. Alternativet, som verkligen inte låter politiskt korrekt, är att vi alla, hela tiden, kan bli bättre på att vara närvarande och uppmärksamma. Kanske var det flera personer som, i andra tankar, passerade den parkerade bilen ?

Skolan och sjukvården dignar under krav på rapportering och kontroll, så till den grad att själva kärnverksamheterna blivit lidande. I ett TV-inslag om skolan häromdagen gjordes en jämförelse med Finland. En av alla skillnaderna som framkom var just mindre kontrollbehov, av t.ex lärarna. Eller som det så vackert uttrycktes; - Vi har ingen anledning att tro att lärarna inte gör sitt bästa. (!)

En som, inte olikt Maceij Zaremba, rör om i sjukvårdsgrytan är den amerikanska patientsäkerhetsprofessorn Richard Cook, som sedan något år är knuten till svenska kungliga tekniska högskolan (KTH). Bl.a har han initierat en stoppa-rapporterings-kampanj.

Det finns 70.000 rapporter i systemet idag. Hur många behövs ? 100.000 ? Kom igen. Ingenting kommer att hända om det blir 100.000 rapporter. Rapportering är en charad ! Den ger bara ett falskt intryck av att man gör framsteg. Så sluta rapportera !

Det går inte att kontrollera fram säkerhet. Det är en gammal idé från förra århundradet.
Säkerhet handlar om folks förmåga att under press förstå var man befinner sig i förhållande till olycksgränsen. Varför har vi inte olyckor jämt och ständigt ? Svaret är : Vi skapar oss ett utrymme för fel, en felmarginal som vi inte kan passera. Vad är utrymmet gjort av ? Det är gjort av våra professionella bedömningar, våra överenskommelser med varandra.

Det finns hopp ? Från utlandet ..

Sluta rapportera - Sjukhusläkartidningen





2 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Det finns ett talesätt som säger att "Grisen blir inte fetare för att man väger den ofta"

Med detta menar jag att jag håller med om allt som står i detta inlägg...

ERIC SECHER sa...

Vilket träffande talesätt !!