Dagens DN är nästan ett temanummer. Om att välja.
1.
Niklas Orrenius, tidigare uppskattad medarbetare på Sydsvenskan (och en av få som verkligen velat förstå främlingsfientlighet ) rapporterar från Rosengård, snart fem år efter oroligheterna kring julen 2008. Tack vare föräldrarinsatser i det akuta skedet och kloka uppföljande åtgärder, som t.ex stadsdelsvärdar, har man skapat ett bättre Rosengård. En av värdarna, Mohammed Jallow, får avsluta med en uppmaning till journalistkåren, som handlar om att välja ; - Skriv inte bara när det brinner !
2.
Den gångna DN -veckan har det varit tema konsumtionssamhället. Medarbetaren Jessica Ritzen har köpstoppat i 8 månader, hon sparar upp till 10.000 i månaden och har inga planer på att återgå till gamla vanor. Idag berättar Fredrik Wass om en nystartad röresle kallad Crop 100. Crop betyder beskära på engelska, och tanken är att man på ett år gör sig av med 100 ägodelar, dvs ungefär en var tredje dag. Själv har han precis börjat, och talar redan om en känsla av befrielse. - När man rensar på utsidan, då rensar det på insidan.
3.
Tidskriften Current Biology rapporterar om nya rön inom intelligensforskningen. Neurologen Duje Tadi upptäckte av en slump att personer med högt IQ har svårt att urskilja stora bildröreslser. Sambandet i en liten försöksgrupp var så slående att man inte ville tro på resultaten, men med utvidgade tester och större försöksgrupper kunde resultaten bekräftas. Forskarna drar slutsatsen att den intelligente är duktig på att sålla bort oväsentlig information, och därför dålig på att urskilja förändringar i det stora bruset. Testet kan göras
här.
En vanlig definition av intelligens är att snabbt kunna ta in och tolka information. Duje Tadin menar att hans resultat visar att definitionen måste göras om. Enligt honom är intelligens istället hur effektivt hjärnan kan hitta den viktiga informationen och fokusera på den, och strunta i det som är oviktigt.
- Att sålla bort oväsentligheter är en viktig del av intelligensen. I den värld vi lever är det för mycket information hela tiden, och det blir ju bara värre och värre. Men kan du fokusera på det som är mest relevant kommer du att klara dig bra, säger han.
Här kan jag inte bli annat än skeptisk. Inte till resultaten, men till tolkningen. Man utgår ifrån vedertagna intelligenstest och finner ett enklare sätt att mäta det. Men vad är det man mäter ? Hur definieras intelligens ?
I andra sammanhang talas det om emotionell intelligens
(EQ), som lär utmärka t.ex framgångsrika ledare. Det avser inte bara social kompetens, utan kanske framför allt självkännedom och självinsikt.
Vad blir resultatet i Tadins försök om man instället matchar mot människor med högt EQ ?
Tadjin talar om att " klara sig bra ". Dvs att den enskilde individen har större chans att bli framgångsrik i en överinformerad värld om hon är bra på att sålla bort det som är oväsentligt för henne, som individ. Men för oss som grupp, för människorna på en begränsad planet, är det kanske tvärtom. Att vi blir mer framgångsrika, att det "går bättre för oss", om vi inte värjer för komplexiteten. Intelligent är då den (individ) som klarar det.
En annorlunda tolkning av hans resultat är att de bekräftar misstanken att vår (tids) definition av den intelligenta människan är en av förklaringarna till att vi har så oändligt svårt att ta ansvar för helheten.
Utan istället låter oss styras av specialister och experter.
Den här texten är redan för lång, men jag kan inte låta bli ; ett av könen är bättre än det andra på att ta ansvar för helheten. Det är inte det manliga ..