Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

lördag, september 29, 2012

Tillsammans



Det är nog bara fantasin som sätter gränserna för vad vi kan åstadkomma, tillsammans.

Effekt - klimatmagasin rapporterar om ett nystartat " cykelkök " i Malmö. Initiativtagaren flyttade till lägenhet och hade inte längre något garage att mekka i, och fick då idén att ordna en plats där flera kunde hjälpas åt med sina cyklar. Ett cykelkök. Där man umgås och lär av varandra.
Kan inte bli annat än varm inombords. Så enkelt, så genialt. Så självklart ?
I dagens DN berättas om ett " prata svenska kafé " i Täby. Svensktalande och mindre svensktalande ungdomar fikar, får läxhjälp och tränar språk. Röda Korset och Täby församling har fått pris för sitt framgångsrika initiativ.

Den kritiska rösten måste förstås få komma till tals ..

- Vad är det som hindrar att världen inte svämmar över av liknande initiativ ? Svaret är väl rätt givet. Homo economicus. Homo sapiens sapiens, med sitt ofantliga behov av gruppens godkännande, förvandlas med reklam och propagande till en ensam girigburk.

- Finns det någon motsättning mellan ett solidariskt vänsterperspektiv och tron på individens skaparkraft ? Jag hoppas till Gud att så inte är fallet ! Mitt eget drömperspektiv går ut på att släppa loss kreativiteten till förmån för andra, inte för egen vinning. I slutändan mår även jag bättre av det. " Giving is more fun .. "

6 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Då blir det snart ett cykelkök i Ersta?

ERIC SECHER sa...

En lysande idé !

Onkel Olof sa...

Tror inte Broby är stort nog, annars hade det varit trevligt här med...

ERIC SECHER sa...

Säg inte det !

Tänker du affärsmässigt ? Dvs investeringarna måste bära sig, kundunderlaget måste vara tillräckligt stort, osv. Här krävs, den ljusa årstiden, ingen matriell investering alls, bara lite socialt mod. Och det räcker med att några få hjälper varandra så har världen blivit lite bättre ! :)
Tanken svindlar faktiskt, när man tänker på all outnyttjad kunskap som vi håller för oss själva.

I Broby är ni (väl) ungefär 3000 själar, eller 1800 per kvadratkilometer. Det är betydligt befolkningstätare än t.ex vår grannkommun Nacka (700).

Onkel Olof sa...

Jag tänkte nog att det inte är tillräckligt många som cyklar, och allt för få av dem inte kommer till ett ställe som ett cykelkök.

För mig hade nog den sociala investeringen varit det viktigaste. Men man kan ju kombinera cykelintresset med flera andra intressen. Lokaler saknas det ju inte här i alla fall.

Vi kanske ska utvärdera den här frågan om ett år för att se om någon av oss dragit igång någon liknande verksamhet. Lite positiv press sporrar till spännande initiativ :)


ERIC SECHER sa...

!