Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, juni 24, 2012

Skulden är vår egen



På bordet ligger två tidningsurklipp på samma tema. Det om ansvar.

Att skylla Europas kris på banker, politiker eller kreditvärderingsinstitut är att blunda för en obekväm sanning: Det är vår egen livsstil som skapat denna största av bubblor.
Skulden är vår egen. Richard Swartz, DN 9 juni.

Företagen är givetvis stora skurkar, men hur länge skall vi behöva analysera kapitalismen på strukturell nivå innan vi bryter med systemet ? Vi kan klaga  på industrin och ekonomin i all oändlighet utan att konfrontera oss själva, vi som de facto bär upp strukturerna. Det är precis som om vårt ansvar försvinner någonstans på vägen mellan Bangladesh fabriker och modejättarnas butiker.
Den smutsiga klädindustrin. Nette Enström, Fria T 22 juni (ännu ej på nätet)


Varje dag kommer exempel på otåliga människor som tar saken i egna händer, trötta på att invänta kloka beslut från politiker och andra makthavare. Allt ifrån stadsodlingar i ett välfärdsland som Sverige till lokala valutor i länder där arbetslösheten blivit legio eller egen sophantering i städer som drunknar i stank.

Inlägget Analys och goda tankar i onsdags gav bl.a upphov till frågan " Gör vi vårt bästa  ? " Och som  följdfråga "Vem är jag vi med ? "
I slutändan är jag bara vi med mig själv, och kan inte ha förväntningar och krav på andra. Men samtidigt är vi sociala varelser, ytterst beroende av varandra.
mitt svar blir : - Nej, jag gör inte mitt bästa. Och jag tror att vi är många som inte gör det.
Med säkerhet kan jag säga: " Det krävs att Eric blir en bättre Eric."

För att orka och förmå förändra krävs en " civilisationsbärande vision ", som Karl Erik Edris skriver i sin tankeväckande bok Den vise VDn. Han upprepar metodiskt att det är vad vi saknar idag. Tron på vetenskap, teknik och förnuft är ett "projekt" som inte kan axla den civilisationsbärande visionens roll.
Jag har inte kommit till slutet av boken, men har redan på känn att han landar någonstans i närheten av Den Gyllene Regeln (blog).

Den kristna versionen lyder som bekant Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni också göra för dem.
Tycker den taoistiska är väldigt fin, den känns mer dagsaktuell ;
Anse din grannes vinst som din egen vinst, och anse din grannes förlust som din egen förlust.


I ett individualistiskt tidevarv vill man gärna uppfinna hjulet själv :

NEW GENEROSITY - Giving is more fun ..

Bilden är tagen idag från en byggarbetsplats i Hammarby sjöstad, och får illustrera att generositeten hamnat på tippen ..





3 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Tror historien om läkaren som tröttnat på att läka alla som skadas i kriget, som står i "Zen talar", har en viss relevans här...

ERIC SECHER sa...

Onekligen. Tack !

Josef Boberg sa...

"Att skylla Europas kris på banker, politiker eller kreditvärderingsinstitut är att blunda för en obekväm sanning: Det är vår egen livsstil som skapat denna största av bubblor."

Nja...