Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, juni 20, 2012

Grävande journalistik



Eftersom Åsa är journalist så vaktar jag min tunga när det gäller att tala om mediadrev. Eller snarare, varje gång jag tycker att det faktiskt handlar om urartad journalistik så påminner jag mig om hur livsviktigt det är med oberoende, granskande media. Inte minst i en tid där starka maktintressen hela tiden gör sitt bästa för att dölja sanningen.
Idag presenterar DN ett gräv som jag tycker håller måttet, nämligen en saklig granskning av AP-fondernas medarbetare. Cheferna presenteras med namn och bild, därefter följer en systematiskt genomgång av lönenivå och allehanda förmåner. Utan att vara lagd åt avund (som är en dödssynd) så är det en skrämmande bild.
85 av 260 anställda i de sex fonderna har en månadslön på över 100.000 kronor, Karin Hesius i tredje AP-fonden toppar med 301.000, i sjunde AP-fonden tjänar mer än var tredje över 100.000. Att jämföra med den genomsnittliga lönen på 31.457 för statliga tjänstemän. Fester, gåvor, hotell, middagar, tjänstebilar, hushållstjänster, försäkringar, övernattningslägenheter, gratis frukostar, fjällstugor är bara exempel på ytterligare förmåner som skattebetalarna får stå för.
Detta skall förstås ställas mot insatsen. Och då räcker det (nog) med att konstatera att den allmänna pensionsfonden, AP, (som med sitt reservkapital på 800 miljarder kronor skall fungera buffert när pensionssystemet går back) inte sköter sitt jobb. Eller uppnår sina mål, som det heter. För detta belönas de enligt ovan !

Går det att tillämpa jolle - (2 - 0) - resonemanget på det här missförhållandet ? Typ, hur känns det att få 300.000 i månaden för ett dåligt utfört arbete ? Tveksamt. Eftersom de som tillskansat sig dessa förmåner också sluter sig samman, och glömmer bort världen utanför. Möjligen kan man då säga att deras enda räddning undan fullständig förkalkning är just grävande journalistik.

5 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Man kunde låta dem bara få lön ur den vinst de skapar...

Anonym sa...

Nivåer och förmåner är per se inget att orda om. Vill man ha kompetent folk så kostar det. Det går inte att komma dragandes med rättvist hit och rättvist dit. Däremot kan vi konstatera att ingen av ap-fonderna över tid lyckas avkasta på ett acceptabelt sätt. Således fel bemanning.Det är ju i bästa fall finansmarknadens B-lag som sitter på AP-fonderna Dubbla löner och förmåner så blir det rätt bemanning och bra avkastning.

ERIC SECHER sa...

Olof,
Ja, det kanske är det enda rimliga måttet på om de gör ett bra arbete.


Anonym,
" Vill man ha kompetent folk så kostar det ".
Så enkelt tror jag inte att det är:

http://ericsecher.blogspot.se/2012/03/motivation.html

Anonym sa...

Visst ska man inte slösa med pensionspengarna, men det vore ju bra om vi ställer siffrorna i något sammanhang och redovisar vad alternativen är.

700m/800000m=0.00875 dvs 8.75 punkters förvaltningkostnad för att AP-fonderna ska sköta förvaltningen. Det är mycket billigt. Om vi lägger ut det på entreprenad till någon förvaltarfimar så blir det extremt svårt att komma undan med mindre än dubbla det beloppet, fömodligen i närheten av 25-30 punkter, att jämföras med de 150 punkter som vanliga sparare ofta betalar.

Sen kan vi ju också fråga oss vad dessa anställda har för alternativa jobb, vilket är som förvaltare hos privata förvaltare och i det skiktet är lönenivån högst normal, om till och med lite låg.

Sen till frågan om AP-fonderna gör sitt jobb med att slå marknaden. Med tanke på att marknaden utgörs av alla investerare så måste per definition hälften av kapitalet slå marknaden och hälften prestera sämre än marknaden, annars går inte ekvationen ihop. Visst kan vi hoppas på att AP-fonderna är lite smartare än medelinvesteraren, men faktum är att de flesta professionella investerare har svårt att slå marknaden konsekvent över en längre period, så AP-fonderna är nog varken bättre eller sämre än någon annan.

Jag är helt för grävande journalistik, men ibland går det lite för långt och ibland gräver man bara där det smaskiga finns och är kanske inte så objektiv som man borde vara.

ERIC SECHER sa...

Anonym,

Instämmer i (allt) det du påtalar denna gång.
Men saknar (förstås) en kommentar på inre och yttre motivation..

"Det går inte att komma dragandes med rättvist hit och rättvist dit" . Är rättvisa ointressant ?
Tror alla är förlorare, om somliga jobbar i sitt anletes svett för 20´ i månaden medan andra glassar för 300´, utan att det senare behöver vara särskilt mycket mer kvalificerat.