Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

måndag, september 19, 2011

Civil olydnad ...


Det där med civil olydnad är nog, vid närmare eftertanke, värt all världens respekt. Kanske enda vägen att lösa upp dilemman som uppstår i fotspåren av förväntningar, grupptryck och s.k demokrati. Enda möjligheten att på ett tilltalande/begripligt sätt göra det uppenbart att kejsaren, inte så sällan, är väldigt lättklädd ?

Wikipedia:
Civil olydnad är en metod för samhällsförändring. Det är en form av aktivism som går ut på att öppet och utan våld bryta mot en lag eller vägra att följa vissa myndighetsbeslut samt att vara beredd att ta konsekvenserna av handlingen. Den amerikanska förebilden för begreppet civil olydnad, civil disobedience, anses ha myntats av den amerikanske författaren och David Henry Thoreau.
Syftet med civil olydnad är, förutom den direkta effekten av aktivismen eller vägran, att utmana den lydnad som möjliggör det förtryck, den orättvisa eller det missförhållande som olydnaden vänder sig mot. Genom att aktivisterna tar konsekvenserna av sina handlingar undergrävs i vissa fall den kollektiva rädslan för straff som övermakten vill upprätthålla, och som normalt leder till lydnad.
Kända företrädare för variationer av civil olydnad är bl.a. Mahatma GandhiMartin Luther KingBarbara DemingPhilip Berrigan och Anne Montgomery. Gemensamt för dessa personer är att ickevåld är en del av civil olydnad.
Enligt Mahatma Gandhi och Martin Luther King är den civila olydnadens fyra grundprinciper [1]:
1. ingen skadegörelse
2. inget våld
3. öppenhet och
4. ansvarstagande.

4 kommentarer:

Roland Lidén sa...

Äntligen, är Du på rätt köl.

ERIC SECHER sa...

Varit på fel köl förut ?

Anonym sa...

Vågar inte svara just nu.

Det är sent på kvällen.

Att skapa världen, kanske inte är just nu.

Roland

Onkel Olof sa...

Detta måste vara den väg, som håller i flest fall...