Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

söndag, september 25, 2011

300 006 km/s


Skriver en röntgenremiss på den nästan 90-årige mannen, som anländer i gryningen med kräkningar och svullen buk efter en operation för tio dagar sedan. Vetenskapsradion rapporterar i bakgrunden. Journalisterna på radion är mer upphetsade än den avgående kirurgjouren. På Cern-laboratoriet i Schweiz har forskarna nämligen funnit subatomiska partiklar, neutrinos, som anlände till målet i acceleratorn 60 nanosekunder före ljuset, vilket enligt Einstein inte skall vara möjligt. Av upphetsningen förstår jag att en hel världsbild kommit i gungning.
Den nittioårige mannen är mer bekymrad över att vi inte har kuddar som passar hans onda nacke. Vi skall försöka ordna det, om än inte med ljusets hastighet.
Den avgående kirurgjouren skulle bli mer upphetsad om ekonominytt rapporterade att forskarna funnit att "homo economicus" sannolikt är ett påhitt, som inte kan beläggas vetenskapligt.

10 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Detta styrker min teori om att i ett expanderande universum måste allting rör sig snabbare för att ta sig på samma tid mellan två fasta punkter.

Det är tex därför vi numera tar bilen på en sträcka som man för 25 år sedan cyklade eller gick.

Vi får döpa den där partikeln till stressotron...

ERIC SECHER sa...

Menar du att partiklarna rörde sig långsammare på Einsteins tid ?

Onkel Olof sa...

Inte relativt sett. Men upptäckten av den nya hastigheten kommer nog att visa sig stå i relation till de förlängda avstånden i tid- och rymdväven.

Detta är rent hypotetiskt alltså.

ERIC SECHER sa...

Nu är man tveklöst ut på tunn is …
Varför är det så upphetsande att något kan röra sig snabbare än ljuset ?

Onkel Olof sa...

Om något kan färdas snabbare än ljuset, så betyder det att våra gamla grundpelare inom fysiken måste räknas om (vilket händer då och då).

Detta kanske betyder att vi fick vara med när något nytt skapas.

ERIC SECHER sa...

Hur kom man/Einstein fram till att inget kan färdas snabbare än ljuset ?
Något nytt ? Stressetronerna har väl "alltid" varit sådär kvicka ?

Onkel Olof sa...

Det kanske var så att ljuset var snabbast för hundra år sedan, på den goda tiden, men utvecklingen måste ju gå framåt. Alla rekord blir slagna någon gång.

Kanske inte ens stressotonerna visste om sig själva förr i tiden, eller så ville det högre medvetendet inte att vi skulle hitta dem för då kanske utvecklingen skulle gå fortare än vår fattningsförmåga.

Förtunningen i tid- och rymdväven borde, rent teoretiskt sett, underlätta hastighetsökningar. Kände mig själv, faktiskt, lite tunnare i morse och då ökade min hastighet med.

Egentligen handlar inte dessa inlägg om partiklar.

ERIC SECHER sa...

Nej, när icke-fysiker diskuterar partiklar så handlar det nog ganska snabbt om annat än partiklar :-)

Driver du med vetenskapen ?

Min egen position:

Ökad kunskap, om t.ex fysikens lagar, har ett begränsat värde. Vi har andra utmaningar som är oändligt mycket angelägnare.

Högre medvetande: Vetenskapligt tänkande respekterar inte att "frånvaron av bevis inte är bevis för frånvaro - absence of evidence is not evidence of absnece.( 6 maj 2011).

Psykologi. Vi vill så gärna att det skall finnas vissa okränkbara sanningar, typ Einsteins relativitetsteori. Utmaningen är, förstås, att inse att några sådana finns inte ?

Onkel Olof sa...

Jag driver inte med vetenskapen men, precis som du, tycker jag att den bara har ett värde satt i relation till viktigare frågor. Vad man ska ha till middag t.ex.

Generellt tycker jag vetenskap och forskning är en väldigt inskränkt verksamhet med stora skygglappar.

ERIC SECHER sa...

Ja, den är inskränkt.
En sann företrädare för vetenskap gör nog inte anspråk på något annat, än att vara inskränkt. Det är "vi andra" som gjort vetenskapen till en del av en religion.