Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

torsdag, juni 16, 2016

Ursinne forts.
Fukushima 2012. Ibland blåser det åt väster, ibland blåser det åt öster .. 

Det finns kärnkraftsmotståndare som är stolta och nöjda med den senaste energiöverenskommelsen. De menar att kärnkraften kommer att bli olönsam, och avveckla sig själv.
Alla är inte lika övertygade. 
Lurade, igen ?

En gång till :
Om man verkligen är motståndare till kärnkraften (dvs anser att riskerna är oacceptabla), då vill man att den avvecklas NU, oberoende av om alternativen i dagsläget helt och hållet kan ersätta bortfallet.
Det värsta/bästa som kan hända är att vi får sänka vår materiella levnadsstandard (till en hållbar nivå).

7 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Om alla minskar sin energiförbrukning med ca 40% (antagligen mindre), alternativt fixar sin el med solceller eller liknande, alternativt kräver förnybar el av sitt bolag så är vi i hamn.

Tror inte det är omöjligt med tanke på att några kärnkraftverk inte varit i drift på länge. Om vi startar nu kan det kanske också gå fort.

Tro det eller ej Eric, men du har mitt stöd även om vi ser frågan på lite olika sätt...

ERIC SECHER sa...


Minska förbrukningen med 40 %. Ser du någon sådan vilja ? Varje gång, senast häromdagen, rapporteras t.ex ökad bilförsäljning som en positiv nyhet. Och julhandeln ökar för varje år. Osv. Människor som verkligen är beredda att avstå är fortfarande en liten skara.
Är du så optimistisk som du låter ?

Försöker förstå hur stor roll mina individuella val spelar, det är inte så lätt. I stora drag handlar inhemsk energiförbrukning om industri, transporter, bostäder och boende. Har sett försök att titta utanför boxen och öven väga in energiåtgång (och drägliga villkor) på varor vi importerar. Vad lägger du i "dina" 40 % ?

Onkel Olof sa...

Absolut, men ska jag vara negativ ser vi för lite av de goda exemplen som lyfts upp.

En jag känner gjorde sig självförsörjande på el för några veckor sedan. Detta för att han satte upp solceller på taket. Tyvärr ligger staten långt efter med utbetalningen för stöd för dessa projekt, men nog finns det en vilja där ute.

Går själv och planerar solceller till ladugårdens tak. Kanske något för taket där du bor?

ERIC SECHER sa...


Bra.
Skall ta nya tag och göra vad jag kan.
Tror fortfarande att det viktigaste är inte "teknik", utan den mentala biten, som handlar om att avstå, för att sen upptäcka att livet inte alls blev så mycket sämre .. då tror jag vi/jag är i hamn .. (OO - ordentlig omställning)

Onkel Olof sa...

Kanske dags för en Earth-week, som blir en Earth-month och så vidare...

ERIC SECHER sa...


Bra idé.
Men igen; sambandet mellan individval och totalen ? Ser du framför dig att (penning)ekonomin/industrin krymper när vi tröttnar på att konsumera (för att skapa arbetstillfällen och håla hjulen snurrande ..). Kan våra individuella val rubba "systemet" ?

Onkel Olof sa...

De individuella valen vinner alltid, om man bara är många nog och är envisa.

Många tror inte att de kan påverka, men alla kan påverka sina egna val och sin egna lilla värld. Wall street kan bara påverka din inriktning om du tillåter det.

Tyvärr förlitar vi oss på de som säger att vi inte har något val, även från de som säger sig representera kollektivet, och kanske de i synnerhet de.

Håll dig i ledet och gör din plikt, så kanske du får din rätt. Pyttsan. Just så ser man till att alternativen inte utvecklas. Å utan alternativ- kärnkraft...