Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

söndag, juni 26, 2016

Gör om, gör rättFör Lennart Fernström (Syre) är det en självklarhet att Europeiska Unionen likt alla stormaktsbyggen kommer att falla, frågan är bara när.

En union med 500 miljoner människor kan aldrig bli en fungerande demokrati. Besluten och beslutsfattarna hamnar för långt i från befolkningen vilken beslutsstruktur unionen än har. Lägg till det att EU växt fram ur EG och kol och stålunionen. Handelsavtal som sätter handel först. EUs fördrag är därför inte ett neutral konstitution som reglerar makten och hur beslut tas. I stället har EU en politisk grundlag där kapitalets och företagens (handelns) intressen går före.

Att EU handlar mer om handel än demokrati är lätt att hålla med om. Men det där med 500 miljoner ?
Var går gränsen för hur många människor som kan ha ett parlament, och en regeringschef ?
Hur definierar man avståndet mellan befolkning och beslutsfattare ? Är inte avståndet mellan människor och makthavare egentligen lika stort redan i ett litet land ?
Felet med EU är att det har fel fokus, inte att det är för många människor. Tvärtom skulle man faktiskt kunna säga. Om EU höll sig till de frågor där samarbete är av värde för befolkningarna (inte företagarna)  så är många av godo, inte av ondo.

Poängen med stora samarbeten i en globaliserad värld är dels att vi har problem som aldrig någonsin respekterar några nationsgränser (fr. a miljö), dels att vi förhoppningsvis har ambitioner om en jämlik och solidarisk värld. Där jag inte  inte kan glädjas om det sker på din bekostnad.
Om EU hade varit en organisation på sådana grunder så hade det varit oss helt främmande att lämna flyktingarna i sticket, var så säker.

Regret, respect, restart. Gör om, gör rätt, som det brukar heta.


Lennart Fernström

Inga kommentarer: