Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, februari 29, 2012

Ambulansen som försvann


Ilskan och kampviljan har tillfälligt runnit av mig. Blir bara lite ledsen att ockupanterna blivit vräkta från Brunkebergstorg. Och tänker, att kanske var det lika bra. Bättre att de tar med sig glöden och den civila olydnaden  ut på gatorna, bättre än interna diskussioner i lägret.
Bara fantasin sätter gränser .. ?

Tur att det finns Uppdrag granskning, så man kan hålla värmen uppe:
Den enda ambulansen i Åsele byttes 1 februari ut mot en liten akutbil, som inte kan ta patienten med sig. Politikerna talade om något fint "koncept", men inte gick det att begripa vad det bestod i. Tragikomiskt, att den som var mest upprörd och engagerad var en inflyttad schweizare.
Beslutsfattarna försvarade sig med att ambulansen stod still 89 % av dygnets timmar. Det betyder att den var i gång 11 %, vilket låter ganska mycket. Och ovärderligt ur ett trygghetsperspektiv, i en trakt med långa avstånd och sträng väderlek (så pass att helikoptern får avbryta en av fyra utryckningar.)
Nog kan jag förstå att den allmänna välfärden har svårt att bekosta nya raffinerade undersökningar och behandlingar. Men en ambulans i Åsele, som faktiskt efterfrågas 2,5 timme per dygn, det borde välfärdslandet i norr ha råd med.


Enligt Rapport vill försvaret lägga i storleksordningen 30 miljarder på att modernisera JAS. ÖB Sverker Göransson får det att, på bred skånska, låta som en vettig satsning.
Hur många ambulanser får man för 30 miljarder ?
JAS är pojkarnas leksak. Ambulansen i Åsele, var det kvinnornas ?

1 kommentar:

Onkel Olof sa...

Det kommer alltid en ny vår...