Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

fredag, februari 10, 2012

Välkommen hit !



Läser Peter Wolodarskis kommentar till överklass-safarin till Solsidan (DN). Naturligtvis ondgör han sig.
Wolodarski menar att de ökade klyftorna är ett problem, men värjer sig mot klassretoriken. Och tror inte att utflykten skapade någon ökad förståelse, bara aggressioner.
Jag tror tvärtom. Klassretorik handlar om föreställningen att somliga är förmer, är mer värda. Saltisungdomarna i Rapport-inslaget gav spontant uttryck för precis den föreställningen (de vuxna vaktade sin tunga..). Och utflykten gav en tydlig bild, tydligare än  kurvor och statistik - kalla det gärna ökad förståelse. Resenärerna ville "odla sitt klasshat", men några aggressioner mot de enskilda lokalinvånarna såg man inte av, däremot tvärtom.

Det är lika primitivt att avfärda invånarna i Saltsjöbaden som överklass som att tala om invandrare som brottslingar och Malmö som en gangsterstad, skriver Wolodarksi.
Numerärt en minst sagt haltande jämförelse, i Saltsjöbaden bor ju bevisligen överklass. Men framförallt, det är inte enskilda individer som skall "avfärdas", utan överklassvärderingar.

Vilket är vad Bengt Ericson vill sätta fingret på i "Den Nya överklassen".


Vad fräckt det hade varit, om någon Saltisbo kontrat med "välkommen hit". Och bjudit in "klasshatarna" på en kopp kaffe, framför den öppna spisen.
Nästa gång kanske ?