Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, februari 02, 2010

Den vite mannen





















Yrke och karriär betyder för det mesta att man blir mer och mer specialiserad. Bättre på detaljer, sämre på helhet.
Från början var jag allmännkirurg, som kunde ta hand om både urinvägsbesvär, krånglande tarmar och brutna ben. Nu behandlar jag övervikt. Bara övervikt. Det betyder förstås att jag är ganska bra på det, vilket kommer de överviktiga patienterna till godo. Det finns två sidor av ett mynt.
Kommer att tänka på Tuiavii, Söderhavshövdingen, som i förtroende berättade om sina intryck av Europa , på tjugotalet, för den tyske missionären Erich Scheurmann. Boken heter Den vite mannen, Papalagi. En tänkvärd betraktelse.

Om yrke.
Varje Papalagi har ett yrke. Det är svårt att säga vad det betyder. Det är någonting man borde ha stor lust till, men som man mestadels har föga lust till. Att ha ett yrke betyder; att alltid göra detsamma.
Det är gott att hämta vatten ur bäcken en gång, ja flera gånger om dagen. Men den som måste hämta från soluppgången till mörkret, dag ut och dag in, varenda timme, så länge bara krafterna räcker, och sedan hämta vatten igen och igen - den kommer till sist att slunga hämtaren ifrån sig i vrede och förtvivlan över de bojor som binder honom. Ty inget faller sig så svårt före en människa som att ständigt göra ett och detsamma.

Tuiavii, som var hövding på den lilla ön Upolu i Samoa, är inte nådig mot den europeiska civilisationen.
Sista raderna ur boken.
Och vi skall stå fast vid vårt avstånd och ropa till honom (den vite mannen): håll dig ifrån oss med dina njutningar och lustar, med din vilda jakt på rikedomar i handen eller rikedom i huvudet, med ditt begär efter att vara förmer än din broder, med alla dina vettlösa sysslor, med dina händers vilsna göranden och låtanden, med ditt frågvisa tänkande och vetande, som ändå inget vet. Med alla dina dåraktigheter , som till och med gör din sömn på mattan rastlös. Vi behöver inte allt detta, vi nöjer oss med de ädla och sköna fröjder som Gud givit oss i stort mått.

Om jag fick spara en av mina böcker, så blev det nog denna.
( Mitt ex är från 1977, den brukar finnas på Pocketshop...)

2 kommentarer:

Realist sa...

Mycket bra. Tack för du delar med dig Eric.

/ Realist

Roland Lidén sa...

Att växa upp

Jag har ifrågasatt rubriksättningar.
Nu när inbilska jag, fått bra svar på radion, så är jag övertygad om att ni Marie-Louise och Johan är två av Jordens starkaste röster, när Jorden själv är stjärnan.
Hur man kan få till det! Mvh.
Roland Lidén,
2010-02-03 1