Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, februari 23, 2010

Cirkeln baklänges





















Det är inne med kommunikation.
Att man man pratat om eller diskuterat en fråga kallas nuförtiden att man har "kommunicerat" frågan.







Läkartidningen senaste ledare levererar ett instrument för strukturerad kommunikation, kallat SBAR. (Situation, Bakgrund, Aktuellt tillstånd, Rekommendation). Vilket framsteg ?
I samma nummer drar professor Karl Svedberg en lans för något som kallas personcentrerad vård. Man har vetenskapligt bevisat att det går bättre om man lyssnar på patienten (!).
För säkerhets skull recenseras också läroboken Kommunikation - samtal och bemötande i vården under redaktion av Björn Fossum.
I Fredrik Lindströms serie Vad är en männsika 2008 deltog bland andra Tomas Ljungberg. Han menade att vi har en fallenhet för att, som han kallade det, gå cirkeln baklänges. Med vilket menas att man med vetenskap och förnuft skall bevisa det som egentligen är självklart, det som vi intuitivt redan vet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

varför bemödar du dej, pat o personal ska lyssna på varandra. hur svårt är det? har du inget annat att göra än att läsa om dylikt? sätt dej på sängkanten varje dag så förstår du nog vad jag menar, o jag vet att den tiden finns.

Realist sa...

Anonym 7:07 em verkar inte förstått
vilken soppa till värld vi lever i
och hur många som går cirkeln baklänges istället för att använda intution & se det som är självklart.
Sånt försvårar kommunikation.

/ Realist