Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på Ersta sjukhus i Stockholm

onsdag, september 30, 2015

Poletten
Min Sri Lanka kompis Johan Lilja rekommenderade tidningen Outside TRÄNING, som han minsann  blivit chefredaktör för. Kul. Mycket läsvärt, om bland annat överträning.
Men det verkliga behållningen var ett kapitel ur nyutkomna boken Kraftprovet, av Christopher Mc Dougall, författaren till supersäljaren Born to run. Kanske inte ska ta i för mycket, men jag fick faktiskt känslan av en polett som trillade ner. I åratal har jag brottats med mitt förhållande till träning och tävling utan att få in något vinnande grepp. Men den här boken tror jag är ett riktigt nacksving.
Mc Dougall redogör för bortglömda uppfattningar om fysisk styrka. Kort, väldigt kort, handlar det om att träna och hålla sig stark för att vara nyttig (etre fort pour etre utile). Det uppnår man inte med body-building, kostregler eller tävlingar, glöm det. Utan med naturlig träning, med lek.

Att träna enbart med avsikten att kunna vinna fysiska fördelar eller besegra motståndare är brutalt egoistiskt. Och brutal egoism är helt enkelt inte mänskligt.
Där satt den !


Världsomcyklaren Fredrika Ek samlar pengar till Action Aid. Kort sagt, styrka som gör nytta.
Bara att ta efter.Boken kan köpas på www.offside.org/shop.

13 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Det är ju tävlingen som hållit oss vid liv.

Det du tänker som tävling är bara en lek...

ERIC SECHER sa...


Nej, det är samarbete som hållit oss vid liv.
Nej, på blodigt allvar.
http://ericsecher.blogspot.se/2015/08/ritual.html

Onkel Olof sa...

Evolutionen håller nog inte helt med dig där, tyvärr.
Den som är mest anpassad är den som överlever. Genom att hela tiden vilja förbättra sig kan vi också möta nya utmaningar.

Vilka tider vi lever under skapar olika förutsättningar.

Lite som den där feministiska skådespelaren sa om de där männen som var feminister och besökte föreställningen: "De var ju trevliga, men man skulle inte vilja ha sex med dem".

Brutalt tydligt...

ERIC SECHER sa...

Evolutionen och jag är helt överens :)
Läst Inbördes hjälp ?

ERIC SECHER sa...

Brutalt tydligt ...
Ja, smaken är delad. Många män tänder på undergivna kvinnor, åtskilliga kvinnor tänder på dominanta män, men jämställdhet kan också vara upphetsande.

Onkel Olof sa...

Jag menar att tiderna förändras, och därmed också vår syn på varandra. Just nu har vi råd att bejaka de mjuka värdena, men någonstans inom oss finns det också någon som söker en partner som kan ge oss en livskraftig avkomma. I hårdare tider söker man också en som är bra på att skaffa mat eller kunna beskydda.

Det handlar inte om att manliga feminister skulle vara mindre "manliga" än andra, och det handlar inte om feminism alls. Det handlar om att utvecklas och att leva vidare.

Det var spännande att ha diskussion med mina elever om hur de ser på varandra (killar och tjejer). Resultatet både förvånar och bekräftar...

ERIC SECHER sa...


Varför vill man inte ha sex med feminister ?
Ju hårdare tider desto viktigare att vi samarbetar, och inte tävlar.

Onkel Olof sa...

"Det handlar inte om feminism"

Varför får män som är massmördare och grovt kriminella så många kärleksbrev från kvinnor?
Varför har 35 svenska kvinnor valt att leva sitt liv med IS?
Varför blir du ledsen för att män med en mjuk attityd får mindre sex?

Jag önskar att jag hade ett bra svar på det och att vi var mer civiliserade än så, men det finns krafter som är starkare än förnuftet.

Tyvärr...

Roland Lidén sa...

Och förnuftet kretsade runt jorden och sökte landningstillstånd i Sverige
men varken Onkel Olof eller USA gav Sverige rätt att utfärda ett sådant.

Onkel Olof sa...

Mycket som inte landar, Roland, då många inte gillar att landningsbanan ligger utanför den stad man vill landa i...

ERIC SECHER sa...


Olof,

Krafter starkare än förnuftet ..
Vad jag är ute efter med det här inlägget (och varit länge ..) är att vi, bl.a genom att misstolka Darwin, fått en felaktig bild av människans drivkrafter och förtjänster. Vi är fysiskt underlägsna andra rovdjur men överlägsna i vår förmåga att samarbeta, vi är extremt beroende av att känna gemenskap, vi dör av ensamhet, vi är i grunden egalitära, och skyr ojämlikhet. Du talar om att DEN som är bäst anpassad är DEN som överlever, att hela tiden vilja förbättra SIG, det är den starka INDIVIDEN som står i centrum. Men jag tror att vår djupaste drivkraft handlar om gruppen, vilket blir tydligt när man studerar människor som lever likt våra ursprungliga villkor. Där blir den enskilda bedriften ovidkommande, avgörande är vad man gjort för de andra. Det är precis den djupt rotade känslan som skapar frustration några hundra tusen år senare när man tränar för att besegra andra, istället för att använda sin styrka till att kunna vara till nytta för andra. Jag tror att du (och många med dig) har fel när du/ni säger att det är "tävlingen som hållit oss vid liv". Så in i helvete fel ..
Om man är accepterar tanken att vi i mycket stor utsträckning har samma drivkrafter, förmågor och svagheter som de tidigaste människorna så rätas många frågetecken ut. Om man på ett så brutalt sätt som vi gör idag våldför oss på vår inneboende dragning till samarbete (inte tävling), gemenskap (inte ensamhet) och jämlikhet (inte den starkes rätt) så är det inte konstigt att somliga lever ut sin frustration på olika extrema sätt.
Det sorgliga i sammanhanget att vi är lämpade för den lilla gruppen/klanen, det är uppenbart att vi inte klarar av att på ett lika självklart sätt låta samarbetsförmågan, gemenskapen och jämlikheten omfatta de vi inte kan se i ögonen.

Blev så glad när du skrev 1 okt om samarbets-dagen i skolan.

Amen

Onkel Olof sa...

Amen!

Roland Lidén sa...

Erik
Ibland landar somliga förnuft i Sverige.
Erik Ditt nedslag gillar jag skarpt.
Där det har levat människor som har levat
på Jordens villkor, där har det varit människor
som har hållit ihop i grupper.
Men det var långt före trojanernas tid.
Nu är det Netanyahu i Israel. McCain i USA.
Bildt, Borg, Björklund, Wallström... i Sverige.
USA, FN och Sverige i Libyen. (Tur att Putin finns)