Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

tisdag, juli 14, 2015

Alla till tals




Jag har ingen aning vem som har rätt. Är bara fascinerad av, och lite besviken över, att den bild som förmedlas i nästan alla medier är så entydig, och i så liten utsträckning släpper fram alternativa tolkningar. Som den nedan.

Lånen till Grekland har aldrig gått till Grekland utan till att lösa ut tyska och franska banker. När Europagruppen eller IMF utbetalt ett lån så har pengar gått tillbaka till långivarna, alltså Tyskland och andra länder. Pengarna går inte till expansion eller konsumtion i Grekland. Euro-gruppen ger lån för att att betala tillbaka till sig själv. När man beslutat att inte göra det så skapar man en bankrutt där de egna lånen blir värdelösa. Det är alltså tyska beslut som skapar lånekrisen, inte grekiska.

Alla länder har fått ränta på sina grupper, även IMF, det är därför Greklands skuld växer, inte för att man konsumerar eller investerar eller betalar pensioner med pengarna.

När Syriza såg ut att vinna valet 2014 gick EU-ledare ut och varnade Grekiska folket för att "rösta fel". Politiska hot som inte fungerade. Observera, man varnade för att man inte accepterade en vänsterregering som förhandlingspart.

Sedan valvinsten har de rika oligarkerna tömt Grekland på förmögenheter (framförallt till Schweiz) i en omfattning som är många gånger större än alla stödpaket. Den gamla korrupta eliten har gjort detta utan minsta klagomål från Tyskland eller ECB, tvärtom har agerandet uppmuntrats genom att Tysklands finansminister Schäuble gång på gång sagt att landet nog bör ut ur euron. Euroländernas ledare har motarbetat varje försök att "lugna marknaden", man har vägrat visa att Euron är fast och att Grekland är en del av det. Man har skapat valutaflykt.

Grekiska statslån har extrem ränta bara för att ECB vägrat låta Grekland ingå i de statsobligationsköp  man gör mot svaga länder som har högerregeringar. ECB gick ut och undantog Grekland enbart för att man valde en vänsterregering.

Bankkrisen i Grekland är skapad av ECB som inför folkomröstningen sa att man inte kunde garantera likviditet i grekiska banker. Stängningen beror på ett beslut från ECB, inte Tsipras.

Grekland är samtidigt det land som genomfört de hårdaste åtstramningarna, lönesänkningar, pensionsförsämringarna och har den högsta arbetslösheten och mest nedskurna offentliga omsorg i Europa. Den politiken har inte fungerat. Alla vet det. Att Euro-gruppen och IMF och ECB ändå kräver mer av det beror inte på ekonomi. Det beror på politik, en annan vänsterpolitik ska inte få vara möjlig.

- Vem har sagt det där ?
-  Ingen aning.

14 kommentarer:

Onkel Olof sa...

Eftersom jag vill ha en egen åsikt har jag läst en massa artiklar om ämnet från det att Grekland fick sin nya regering. Alltså jag fortsätter att hålla fast vid att det inte är en höger-vänster-fråga.

Är rätt övertygad om att ideologi på regeringen inte hade spelat någon roll, men Grekland har minst sagt inte skött sina förhandlingar väl. Med skulder på ca 3 000 000 000 000 kr har man handlat som om man satt på trumfen, rört till det med folkomröstningar och lovat ökade kostnader. Man har också kallat tyskarna för nazister och velat ha mer krigsskadestånd.

Kan förstå om Finlands finansminister, som också sitter på en ekonomi i obalans och vars skattebetalare ska stå för kalaset, blir förbannad.

Med detta sagt hade man kunnat göra bättre och ödmjukare villkor. Europa är mer splittrat än någonsin och tyvärr är vinnarna just nu de som vill ha kaos (det nationalistiska Europa).

Ungerns mur mot Serbien är symboliskt lika allvarlig som Greklandskrisen...

ERIC SECHER sa...


Vill också ha en egen åsikt. Den är : till var och efter behov, från var och en efter förmåga.
(http://www.etc.se/ledare/kommunismen-finns-i-vara-sinnen)

ERIC SECHER sa...


Dom verkligt egna åsikterna kommer inifrån, inte från artiklar ?

RL sa...

Revolt inifrån. Det är Kapten Konkurs som styr. Öferifrån.
Demokratins vagga, vaggar betänkligt.
(Centerpartiet visar vägen till va fan som helst. Oj Oj, 00)

Anonym sa...

Nu är det väl bevisat? EU är vår politik! Bildt har rätt. Det går inte ens att försöka föra vänsterpolitik i EU. Alltså så är det inte en höger eller vänsterfråga. Svårare än så är det inte? Varför ha en massa egna åsikter? Hitta på... Vi har åsikter om det mesta. Nu stänger väl du också av kommentarsfältet med ord som för allas bästa...
Vore det inte bäst om alla hade egna bloggar och på dessa hade åsikter som kan stå oemotsagda om det mesta? Inga kommentarsfält och alla småpåvar kunde därmed få "rätt". Vore bra...?
"Dom verkligt egna åsikterna kommer inifrån, inte från artiklar?" Instämmer helt! Därför hade jag en gång en blogg som hette Insidan.
Artiklar speglar givetvis åsikter som kommer inifrån.

Med vänlig hälsning
Lisbeth

ERIC SECHER sa...


Lisbeth,
Nej några tankar på att stänga av kommentarsfältet har jag inte :)
Inte lätt att hur det där med inifrån och utifrån samspelar. Man vill så gärna tro ..

Anonym sa...

"Alla till tals" Bra rubrik!
"Man vill så gärna tro..." Ja saliga äro de troende... berusade av sin egen "vetskap"
Ska man tro att Grekland klarar sig ur krisen, eller ska man förstå att det blir en dominoeffekt och att de enda som tjänar på kaos är makten dvs. Kapten konkurs. "Öfverifrån"
Vilka forskare ska man tro på? En rysk sådan sa för flera år sedan att det blir en ny istid... Men ska man tro på en ryss? Beror på om man identifierar sig med höger eller vänster...
Nu säger flera andra forskare att vi står inför en ny liten istid.
Global uppvärmning eller ny liten istid? Kanske både och för behöver saker vara antingen eller?
Personligen så "tror" jag på försiktighetsprincipen som en regel. En regel som alltid bör gälla då man inte definitivt vet. Inte på ryssen, politiker, andra tyckare.
Samt jag litar på moder solsystem. Som inte stänger av kommentarsfält:)

Lisbeth

ERIC SECHER sa...


Ja, det är precis vad jag landat i flera gånger, senast för något år sedan när jag lät mig påverkas av klimatskeptikerna - försiktighetsprincipen. Den håller. Den håller förutsatt att man släpper idén att livet handlar om framsteg - tillväxt och (s.k)utveckling. Om man istället klamrar sig fast vid det paradigmet så är försiktighet inte längre ett honnörsord.
För den nyfikna määniskan är det en utmaning att bara vara förnöjsam och omtänksam, nöjd med att få vara en del av det fantastiska livet.
När vi nu ställt till det för oss så räcker inte det, vi måste ta ett steg tillbaka, vilket förstås är ännu svårare. Eller ?

Anonym sa...

Är det i försiktighetsprincipen Grekerna har landat? Den kan hjälpa eller stjälpa... Rädsla skapar lätt överdriven försiktighet och nog har grekerna en orsak till att vara rädda. Vi vill ha kvar euron samt inte ha fler sparpaket. Går det? Det är lätt att utifrån ha en åsikt. Vi har som sagt åsikter om det mesta... Men ett steg tillbaka betyder i detta fall ingen euro...?
"vilket förstås är ännu svårare" Ja med trojkan leker man inte.
Med lån har man försatt sig i beroendeställning. Den som är satt i skuld är inte fri. Vi då med hushållens skyhöga skulder... Det är märkligt, människan brukar vilja ha en utväg ut och försäkrar sig om det. När det gäller euron och EU verkar det bara finnas en väg in...
Utgången vaktar katten...
Att vara förnöjsam och omtänksam nöjd med att få vara en del av det fantastiska livet är verkligen människans största utmaning. För det krävs nog att man inte uppfattar verkligheten. Eller att man uppfattar den och kan ställa sig utanför och se på och ändå tycka att livet är fantastiskt.
och hur många mäktar med det?
Inte jag. Inte ännu.

Lisbeth

Roland Lidén sa...

Lisbeth. Vår civilisation påverkar vårt klimat "10 till 100" ggr mer än vad
geologiska skeenden som istider gör eller den elvaåriga solfläckscykeln.

Många forskare är närsynta idioter i tid och i rum.
Men någon har i alla fall upptäckt något. Och Måste leverera.

Djupt inne i solen har nu forskningen bla, bla, bla, och när dessa kurvor
samkörs med varandra så kan man prediktera att en miniubåt är väg emot
jorden och i en tunn lina så har den en liten istid på släp.
Hur dum får man bli. Att denna upptäckt av mig har upptäcks i VF vars
missledare inte förstår att klpmaförändringar är på riktigt och sprider
skit. Det förvånar inte mig.
Så skulle Lisbeth aldrig göra!

Anonym sa...

Hej Roland. När jag hörde talas om ny forskning kring den lilla istiden för några dagar sedan, så ledde det till att jag sökte efter lilla istiden på 1600 talet, den som dessa forskare talar om... Fann då detta, Kultur "Lilla istiden på 1600-talet" Om du är intresserad så sök efter och läs den artikeln. Det handlar om svältkatastrof i krigstid och svår kyla. Saker har en tendens att återupprepas. Trots att vi varit med om detta förut har vi inte lärt oss så mycket. Det rustas och vi talar nu om NATO om vi är med eller inte. En vanlig tes var enligt artikeln densamma som nu. Att det berodde på variationer i solens strålningsitensitet. Finns mycket forskning att läsa och lyssna på kring planetär ingenjörskonst... Hur människan medvetet försöker påverka klimatet. Men diskussionen har tyvärr landat i chemtrails och foliehattstämpel sätts genast på dem som undrar. Pernilla Hagberg tidigare miljöpartist från Vingåker är en av dem som fått känna på det. Men hon verkar strong/modig.
Mat vi behöver mat... Du minns att du och jag skrev om ett matuppror att du blev tårögd...? Vi behöver lära oss att samverka med naturen inte emot den. "Klotförstånd"... Extrem torka har genom historien varvats med extrem kyla och det som fått oss att duka under är kombinationen av krig... Odlingsområden har minskat och vad gör vi nu? Jo förtätar bygger med dyra bostäder bort vår möjlighet att odla. Som om det inte vore svårt nog när klimatet varierar genom olika tidscykler. Forskare är precis som oss inga allvetare. Men de kan ge oss en fingervisning. Tro eller vetande? Vetande är att föredra. Ingen av oss förstår klimatförändringar. Men vi kan se att de är på riktigt. En del känner nu av dem mer. Försiktighetsprincipen gör att vi inte borde sprida skit. Utan den borde för länge sedan ha lett till att vi vill leva med naturen och inte emot den. För det är "ganska" tydligt att vi behöver lära oss det. Vi har historien. Vi har nuet. Framtiden...? Hur många chanser får vi? Chanser får man men till slut har man förbrukat dem och då måste man börja om. Finns många planeter i solsystemet synd om vi ska förstöra ännu fler. Moder Jord, Moder solsystem. Personligen så tackar jag för seriös forskning. Men vi vet att människan går att köpa så därför så gäller det att försöka sålla.
Ang. Klimatskeptiker en del av dem sållar andra sågar. Det är en milsvida skillnad. Det är sunt att sålla. Det är inte förenligt med försiktighetsprincipen att såga om man inte definitivt vet. Vet man något är det osunt att bara lalla med. Då har man en plikt att säga det. Och forskarna vet om den lilla istiden på 1600-talet.

Lisbeth

Roland Lidén sa...

Libeth! När den Stora Förbrukningen av fossila bränslen, snabbt stigande utsläpp av metan, stigande halt av H2O som också är en växthusgas på grund av stigande temperatur på Jorden och smältande istäcken därav ökad absorption på allt större icke vita ytor. Vi har satt i gång självförstärkande processer utom kontroll.
Sätter då in vår Lilla Istid i sitt större sammanhang och över tid så ser att att: Det Blir Ingen Liten Istid. Att inte sätta in den i sitt vidare sammanhang är inte seriös forskning, utan svammel eller ett "beställningsarbete."
Med "den lila istiden" blir en period med mindre snabb uppvärmning än vad det eljest skulle ha blivit. (Teorin kan innan dess ha reviderats, vem vet?)
För övrigt ha Birger Schlaug på sin blogg, i dag,
kommenterat en vettlös artikel om Jordens Feber.

Vänligen Roland

Anonym sa...

Roland, tycker nog allt att en eventuell ny "Lilla istid sätts in i ett större sammanhang nämligen historien. Vad kan vara större än upplevd erfarenhet. Eller ge större kunskap. Vad som är beställningsarbete eller inte har inte jag kapacitet att avgöra. Vi får se några av oss. 2030 är inte alltför avlägset. Allt sker dessutom sällan på en gång. Javisst kan teorin innan dess ha reviderats. Det fina med forskare är de som kan ändra sig och inte tror att det forskats färdigt med dem själva. Det dåliga med forskning är att det finns forskare som TROR att det forskats färdigt med dem själva. Sedan så finns vi andra... Som har mer eller mindre att förlora på tidigare tvärsäkra uttalanden.
Jo jag har sett kommentaren på Schlaugs blogg.
Roland har skrivit till denna blogginnehavare (Secher) att jag tar en paus från allt skrivande på obestämd tid. Du vet vi brukar lova det du och jag:) Men jag ville svara dig.
Ha en skön sommar det är lite kyligt. Visst är det. Förra sommaren var det varmt. Den lilla istiden om den nu inträffar behöver inte betyda att den globala uppvärmningen inte fortsätter efter den. För att den existerar torde vara klart. Eller att på vissa platser blir det extremt varmt och på andra kallt.
Det jag tycker personligen är att politiker flyr undan sitt ansvar för mathantering dvs. kommande brist på mat. Vore bättre om de ägnade sig åt det, var flexibla och lyssnade på alla forskare inte endast dem som säger det man vill att de ska säga. För i kritik kan ligga en stor sanning. Och i tystnaden...
Ha det bra!

Med vänlig hälsning
Lisbeth

Roland Lidén sa...

Lisbeth. "Vad kan vara större än upplevd erfarenhet?"
En helhetssyn och uppenbarelser inifrån. Som är samma sak, ibland.
Och Lisbeth: Jag ser dig var Du är och jag förstår att
att vi inte bara, kan leva våra liv i våra huvuden.
"Vi tar semester på obestämd tid som Vi lovat."

Lisbeth. Ha det bra själv! Även Eric!

Med vänlig hälsning
Roland