Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, juli 30, 2015

Köge





Efter fem dagar i ett regnigt Danmark irrade vi runt med hyrbilen i Köpenhamn i jakt på en sista övernattning. Det var minst sagt lönlöst. När till slut skyltarna med "Ensrettet" lurat oss ända upp på Ströget slog panik - och flyktreflexerna till : vi måste ut ur den här stan !

Tre mil senare rullade vi in i det mest pittoreska och välvårdade medeltida jag någonsin sett : Köge. Inte bara bedårande, här verkade finnas engagemang och framtidstro. Omfattande kulturplaner i det gamla hamnområdet, utbyggnad (inte nedläggning) av sygehuset, nytt snabbtåg (20 minuter) till Köpenhamn, pågående reparation av kyrkan från trettonhundratalet, genomförd och prisbelönad upprustning av det magnifika torget. Och som grädde på moset återfann arkeologerna förra året en unik vikingaborg stor som en fotbollsplan från 900-talet under marken i stadens utkant. Sakta men säkert ska den grävas fram, något som säkert kommer engagera hela byn.

Bara en liten detalj, hur man månade om harmoni. Istället för rader av parkeringsplatser på endera sidan och skräniga skyltar som anger parkeringsreglerna och vit - eller gulmålade parkeringslinjer i gatan så var parkeringsplatserna utspridda glest och lite huller om buller, alla visste att det var tre timmar som gällde, och platserna var angivna med en ljusare stenläggning. Jag blir tårögd, när det moderna får vara vackert, och mänskligt.

Inga kommentarer: