Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

torsdag, augusti 27, 2015

Jordens salt




Har nog aldrig kastats mellan ytterligheter i en och samma film som i Jordens salt.
Den brasilianska fotografen Sebastiao Salgado reser över jorden och dokumenterar människans misslyckanden. Efter Rwanda är han knäckt och fullständigt desillusionerad och lägger kameran på hyllan. Där trodde jag filmen var slut.
Men tillsammans med fru Lelila, som stått för idéer och research redan tidigare, återvänder han till Sebastiaos hemtrakt och förbarmar sig över den skövlade och obrukbara jorden. Som genom ett mirakel omvandlas det ökenlika landskapet till en bördig regnskog på femton år, sammanlagt har de planterad 2,7 miljoner träd av hundratals arter. Och ett nytt fotoprojekt tar form, Genesis. Livet återvänder ..
Numera är makarnas ägor naturreservat och inspirationskälla, Instituto Terra, och en påminnelse om att människan visserligen är ett ohyggligt rovdjur, men också en kapabel och omtänksam varelse.





Instituto Terra

2 kommentarer:

RL sa...

Tack för den !

Roland

ERIC SECHER sa...


Roland,

Det var så lite :)

Skulle gärna hört och sett mer hur de bar sig åt för att åstadkomma miraklet. I filmen blir det, på klassiskt vis, två hjältar, men det måste handla om tonvis av "inbördes hjälp".
Skall erkänna att jag hade ditt vackra idealsamhälle, på jordens villkor, i åtanke.