Translate

Om mig

Mitt foto
Gift med Ewa, pappa till Sofie och Åsa, kirurg på St Görans sjukhus i Stockholm

onsdag, mars 19, 2014

Dubbelmoral



Birger Schlaug menar att vi med rätta fördömer Ryssland och Putin, men har allt för lätt att överse med USA och Obama. Så sant, så sant. Men är det verkligen dubbelmoral ?
Det beror på vilken moral man avser. I det här sammanhanget, lojalitet eller folkrätt. Om den bärande principen är att man stödjer sina vänner, även när de bär sig illa åt, så har Carl Bildt inte gjort sig skyldig till någon dubbelmoral. USA är vår vän, Ryssland är vår fiende, så är det en gång för alla.
Liknande regler gäller inte sällan i det privata. Man ställer upp på familjemedlemmar och kompisar, även när de trampar i klaveret. Lojaliteten går först.
Om man byter vänner allt efter behag och egenintresse blir det mer suspekt. Det brukar  stormakter och imperiebyggare ägna sig åt. Men det kan man knappast beskylla Calle B för, han står stadigt fast, med blicken vänd mot väst. Ingen dubbelmoral där inte.



5 kommentarer:

Birger Schlaug sa...

Jo, så kan man förstås se på det. Det innebär att partigängaren som ogillar när M lägger förslag X med enkel moral kan gilla när samma förslag läggs av S. Jag har aldrig gillat den formen av moral... Kanske därför jag hade det lite bökigt i den partipolitiska världen.

Onkel Olof sa...

!!

ERIC SECHER sa...


Birger,

Kan tänka mig det, du som uppmanar till "tänk själv".

Lojalitet är inte helt lätt. Det förenklar och skapar trygghet, men är förstås emot demokratins idé om sjävständigt tänkande.
För att våga avvika från gruppen måste man kunna lita på omgivningens tolerans och respekt.
Av det jag sett på min arbetsplats så är trenden den motsatta ; mindre utrymme för individuella uppfattningar, större krav på lojalitet. Detsamma inom politiken ?

Roland Lidén sa...

Eric
Om du har familjära skäl för din uppfattning så är det ok. Ok?

Men jag inser att Vi bör se Jorden som en Helhet med många olika Kulturer som stödjer Varandra på Klotets villkor!
Idag stödjer jag Birger, helhjärtat!

ERIC SECHER sa...


Roland,
Jag stödjer också Birger !:)
Lojalitet med Jorden ?